SAD isporučuju rakete Ukrajini! – “Javelin” će gađati ruske tenkove! – VIDEO

Pentagon je otkrio detalje o isporuci protivtenkovskih raketnih sistema i projektila isporučenih Kijevu, pošto Moskva postaje sve zabrinutija zbog mogućnosti potpunog sukoba, u ukrajinskom regionu Donbasa.

U saopštenju koje je u četvrtak primio ruski informativni list TASS, portparol Pentagona potpukovnik Anton Semelrot rekao je, da „paket od 60 miliona dolara… uključuje 30 komandnih i kontrolnih lansera Javelin, kao i 180 projektila“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, raketni bacači su isporučeni Ukrajini 23. oktobra.

„SAD su 2021. godine dodelile više od 450 miliona dolara pomoći Ukrajini za bezbednosne zadatke, kao deo naše stalne posvećenosti da podržimo sposobnost zemlje da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet“, dodao je portparol.

Semelrotovi komentari dolaze usred upozorenja Moskve o tenzijama u ratom zahvaćenom regionu blizu granica Rusije.

Prošle nedelje je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao, da se „sve više snaga i opreme gomila na liniji dodira u Donbasu, uz podršku sve većeg broja zapadnih instruktora“.

Krajem novembra, visoki diplomata je rekao da su tvrdnje, da su ukrajinske trupe rasporedile raketne bacače američkih raketa Javelin, predmet ozbiljne zabrinutosti i da bi mogle dovesti do pune ofanzive u ratom razorenom regionu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Poslednjih nedelja videli smo tok svesti ukrajinskog rukovodstva – posebno, kada je reč o vojsci – koji je preterano zapaljen i opasan“, rekao je Lavrov.

Samo nekoliko sati pre toga, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov otkrio je da su ukrajinske trupe testirale napredne sisteme Javelin, proizvedene u SAD i da ih koriste vojnici u Donbasu.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov upozorio je Belu kuću ranije u novembru da bi snabdevanje Ukrajine smrtonosnim naoružanjem moglo da umanji nade u mir, u regionu, navodeći da Moskva veruje, da je „propuštena još jedna prilika, da se Kijev ohrabri da zaustavi rat“.

Sukob u istočnoj Ukrajini počeo je nakon događaja na Majdanu 2014, koji je na kraju doveo do toga da su „narodne republike“ u Donjecku i Lugansku proglasile svoju nezavisnost.

Međutim, ni Moskva ni Kijev ih zvanično ne priznaju, a Kremlj je insistirao da je odgovornost na Ukrajini da sklopi mirovni sporazum sa liderima otcepljenih regiona.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …