Situacija otišla preko tačke bez povratka… – Neizbežan rat između Kine i SAD!

Kineski državni medij upozorio je Vašington da Peking neće oklevati da napadne američke snage, ako pokušaju da spreče ponovno ujedinjenje Kine sa Tajvanom, kao što je nedavno obećao visoki američki zvaničnik.

Global Times je u utorak preuzeo izjavu savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, u kojoj je on rekao da će SAD „preduzeti sve što mogu da preduzmu, sa stanovišta odvraćanja i diplomatije“, kako bi sprečile scenario u kome Kina vojno preuzima Tajvan.

Poruku je istog dana ponovio i državni sekretar Antoni Blinken, koji je upozorio Kinu da bi vojni scenario u odnosu na Tajvan bio „veoma ozbiljna greška“.

Međutim, kineski mediji su pretpostavili da Salivanova uveravanja ne treba tumačiti, kao „manifest američke politike“, jer „SAD jednostavno ne mogu da izgrade faktor odvraćanja, da spreče kinesko kopno, da izvrši ponovno ujedinjenje silom, kada je to potrebno“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U tekstu se dalje tvrdi da Vašington zapravo nema „volju da brani Tajvan po svaku cenu“.

Članak dobija još ratoborniji obrt, kada se kaže, da je „verodostojno“ da će američke trupe, ukoliko dođu u pomoć Tajvanu, biti „teško napadnute“ od strane Narodnooslobodilačke armije, ako se „ponovno ujedinjenje silom“, ipak dogodi.

Global Times predviđa da će Salivan kasnije verovatno „pozvati ili umanjiti značaj“ njegove izjave, pošto „SAD ne mogu sebi priuštiti“ da brane Tajvan „po cenu smrtonosnog rata“.

U tekstu se upozorava da će se „ponovno ujedinjenje silom definitivno dogoditi“ osim ako Vašington ne ubedi vlasti Tajvana da prihvate koncept „jedna zemlja, dva sistema“ i da se angažuju sa kontinentalnom Kinom, „na putu mirnog ponovnog ujedinjenja“.

U članku se za eskalaciju okrivljuje vladajuća tajvanska Demokratska progresivna partija, koja je došla na vlast 2016. godine, dodajući da je situacija možda već otišla preko tačke bez povratka.

Op-ed se završava savetovanjem Salivanu, da pažljivo odmeri svoje reči i da „nema velika usta“, kako ne bi „proizveo još više sramote“, za SAD.

Peking vidi Tajvan, kao neotuđivi deo Kine.

Međutim, ostrvo se smatra nezavisnim od 1949. godine, kada je gubitnička strana u kineskom građanskom ratu pobegla tamo, kada su komunističke snage preuzele kopno.

Iako je Tajvan zvanično priznat od strane nešto više od desetak zemalja, on ima strateško partnerstvo sa SAD.

Vašington prodaje oružje ostrvskim vlastima i pruža im diplomatsku podršku.

Tenzije između kontinentalne Kine i Tajvana postepeno su eskalirale u poslednjih nekoliko godina, dok je Peking organizovao masivne vojne vežbe u blizini ostrva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …