Počinje druga runda rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora! – VIDEO

Dve strane su se sastale ranije ove nedelje na ukrajinsko-beloruskoj granici.

Druga runda mirovnih pregovora između predstavnika Kijeva i Moskve počela je u Belorusiji, dok ruske oružane snage nastavljaju da napadaju Ukrajinu.

U četvrtak, šef partije Sluga naroda u ukrajinskom parlamentu, Dejvid Arahamia, otkrio je da će razgovori uskoro biti održani.

Arahamia, koji je član ukrajinske delegacije tokom mirovnih pregovora, izdao je saopštenje, u kojem se detaljno navodi šta Kijev namerava da postigne, pregovorima sa Moskvom.

Prema njegovim rečima, „minimum“, koji Ukrajina nastoji da dobije od teških pregovora je garancija humanitarnih koridora, dok sve ostalo „zavisi od okolnosti“.

Glavni pregovarač Moskve Vladimir Medinski rekao je u sredu da će dve strane razgovarati o prekidu vatre, tokom razgovora u Beloveškoj pušči blizu poljsko-beloruske granice.

Predstavnici Kijeva i Moskve prvi put su se sastali pet sati u ponedeljak u Gomeljskoj oblasti u Belorusiji.

Kijev je prvobitno odbio predlog da se razgovori održe u bivšoj sovjetskoj republici, optužujući Minsk da podržava upad Rusije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je nezadovoljstvo prvom rundom mirovnih pregovora, ističući da „za sada nemamo rezultat, koji bismo želeli da postignemo“.

„Rusija je iznela svoj stav. Izneli smo svoje kontraargumente, kako okončati rat.

Dobili smo neke signale.

Kada se delegacija vrati u Kijev, analiziraćemo ono što smo čuli, a zatim ćemo odlučiti, kako dalje u drugu rundu pregovora“, rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je invaziju na Ukrajinu prošlog četvrtka nakon zahteva lidera nedavno priznatih Narodnih republika Donjecka (DNR) i Luganska (DNR), za „pomoć u odbijanju ukrajinske vojne agresije“.

Putin je insistirao da ne postoje planovi za okupaciju teritorije bivše sovjetske republike, tvrdeći da je cilj napada „demilitarizacija“ i „denacifikacija“ njenog suseda.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …