Blinken napomenuo, šta bi se dogodilo, da Zelenski bude ubijen…

Vašington potvrđuje da postoje planovi za „kontinuitet vlade“ za Ukrajinu.

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju da ukrajinska vlada ima „planove“ da obezbedi „kontinuitet vlade“, ukoliko predsednik Volodim Zelenski bude ubijen.

Zelenski insistira da je još uvek u Kijevu ali su zapadni zvaničnici navodno već planirali, da ga postave za lidera u egzilu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ukrajinci imaju planove, o kojima neću da pričam niti da ulazim u bilo kakve detalje, kako bih se uverio da postoji ono što bismo na ovaj ili onaj način nazvali kontinuitetom vlade“, rekao je Blinken za Si-Bi-Es njuz na pitanje o izgledima u nedelju, dodajući „da ostavimo to na tome“.

Američki najviši diplomata je tada nazvao Zelenskog i njegov kabinet „otelovljenjem ovog neverovatno hrabrog ukrajinskog naroda“.

Blinken, predsednik Džo Bajden i širok spektar NATO i zapadnih lidera ponudili su Zelenskom slične poruke podrške, kao i pošiljke oružja i humanitarne pomoći.

Međutim, donosioci odluka u Vašingtonu i Evropi izričito su isključili direktnu vojnu intervenciju i odbili da uvedu „zonu zabranjenog leta“.

Potonji, koje je Zelenski više puta tražio, doveo bi do toga da se SAD i NATO obavežu, da obaraju ruske avione iznad Ukrajine, što je potez, za koji je Moskva rekla da će ga smatrati činom rata.

Iako vojska Zelenskog dobija stalan dotok zapadnog oružja, Rusija je napredovala kroz Ukrajinu u 11 dana otkako su njene snage prvi put prešle granice zemlje.

Neke gradove su zauzele ruske trupe, a drugi – uključujući Harkov, Mariupolj, Volnovahu i Kijev – su trenutno opkoljeni.

Ovo opkoljavanje dalo je povoda za spekulacije, da je Zelenski možda već pobegao iz Kijeva.

Dok se predsednik tokom većine svojih nedavnih video obraćanja pojavljivao u nepristojnom okruženju, on je u petak na Instagramu objavio snimak navodno snimljen u njegovoj kancelariji u Kijevu, rekavši da „niko nije nigde pobegao“.

Uprkos tome što je Zelenski izjavio da je posvećen borbi, američki zvaničnici su već smislili planove za izvlačenje ukrajinskog lidera.

Nekoliko dana nakon sukoba, Zelenskom je navodno ponuđena evakuacija iz Kijeva, što je on rekao da je odbio.

Prema izveštajima u više američkih novinskih kuća tokom vikenda, zapadni zvaničnici su razgovarali o podršci mogućoj vladi Zelenskog u egzilu, kao što je Trampova administracija pokušala da uradi, sa veneceulskim opozicionim liderom Huanom Gvaidom 2019.

Planovi o kojima se raspravlja navodno uključuje, da Zelenski vlada iz zapadnoukrajinskog grada Lavova ili iz druge evropske zemlje.

Neke političke ličnosti u SAD i Evropi, pre svega bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton i britanski premijer Boris Džonson, predložili su podršku mogućoj ukrajinskoj pobuni, protiv ruskih snaga u ovom slučaju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ruski vojni komandant najavio ukrajinski juriš na Odesu!

Ruski vojni novinar Aleksandar Sladkov u svom telegram kanalu dao je prognozu u vezi sa …