“Pomogli smo, najjači smo…”, reče Stoltenberg i ostade živ… – VIDEO

Generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg rekao je da je ta alijansa jedna od najuspešnijih, jer uspeva da se prilagodi promenama u svetu i obezbedi mir.

Kako je naveo, NATO je pomogao da se okončaju dva brutalna rata na Balkanu.

“Pre 40 godina bio je Sovjetski savez, sada Sovjetskog saveza nema i ljudi kažu NATO treba da promeni oblast i promenili smo oblast i pomogli da se okončaju dva etnička rata na Balkanu, u BiH i u Srbiji ili na Kosovu”, poručio je Stoltenberg.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako dalje ističe, NATO je uradio nešto što niko nije mogao da pretpostavi – bio je na prvoj liniji borbe protiv terorizma 2011. i nastavio da pruža pomoć Sjedinjenim Državama i nakon 2014.

“NATO se ponovo prilagodio više se fokusirajući na kolektivnu odbranu i u Evropi smo najjače pojačanje naše kolektivne odbrane”, naglasio je Stoltenberg.

Kada se pogleda kriza 1974. izazvana krizom na Kipru, to je pokazalo zašto je NATO najuspešnija alijansa u istoriji, zaključio je on.

Stoltenberg je poručio da će NATO nastaviti da se menja u skladu sa promenama i izazovima u svetu.

Rekao je da je značaj te alijanse mnogo veći nego pre tri godine, jer postoji rat na tlu Evrope, a Kina postaje sve snažnija i snažnija, te je veoma značajno da zemlje članice ostanu zajedno.

“Kada smo svi zajedno, onda smo jači i sigurniji”, ocenjuje Stoltenberg, ističući da oseća, kada se pogleda puls javnog mnjenja, snažnu podršku Natou u celoj Evropi i u SAD.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tornado pogodio Nebrasku! Prevrtao kamione, po autoputu! “Ovo je opasno, po život”! – VIDEO

Snažan tornado pogodio je oblast severno od Linkolna, u američkoj državi Nebraska. Na društvenim mrežama …