Da li je svet blizu kraja – Ukrajina preti da dobije nuklearni status!

Predsednik zemlje je zatražio razgovore o primeni Budimpeštanskog memoranduma.

Ukrajina bi mogla da odustane od svog višedecenijskog obećanja, da će biti nenuklearna nacija i da poništi odluku, koju je donela da se odrekne svog atomskog oružja, nakon raspada Sovjetskog Saveza, upozorio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, Zelenski je istakao, da se Ukrajina 1994. pridružila Budimpeštanskom memorandumu i odrekla se svog nuklearnog oružja, u zamenu za bezbednosne garancije, sugerišući da bi taj potez mogao biti poništen, ako je zapreti susedna Rusija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Danas nemamo ni oružje, ni obezbeđenje. Izgubili smo deo naše teritorije, koja je po površini veća od Švajcarske, Holandije, Belgije.

I što je najvažnije, izgubili smo milione naših građana. Svega toga nema“, rekao je Zelenski.

On je takođe rekao da je Ukrajina tri puta pokušala da pokrene konsultacije sa državama garantima Budimpeštanskog memoranduma, u ​​sklopu napora da se preispitaju njegovi uslovi – bez ikakvog uspeha.

„Danas će Ukrajina to učiniti po četvrti put“, rekao je on, ističući da je svom ministru spoljnih poslova Dmitriju Kulebi naložio da zatraži konsultacije, ali da će to biti poslednji pokušaj ukrajinske strane.

„Ako se oni ne održe ili ne budu donete konkretne odluke, u vezi sa bezbednosnim garancijama za našu državu, Ukrajina će imati puno pravo da veruje da Budimpeštanski memorandum ne funkcioniše i da su sve paketne odluke iz 1994. dovedene u pitanje“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider je podvukao da se „kolektivna osuda“ zapadnih saveznika do sada nije pretvorila, u „kolektivne akcije“.

Odgovarajući na pitanja nakon govora, Zelenski je rekao da se ne slaže sa „liderom jedne velike zemlje“, po pitanju potencijalnih sankcija Rusiji.

On je svoje nezadovoljstvo izjavama svog kolege obrazložio rečima: „Ne trebaju nam sankcije, kada smo već granatirani, kada nestanu granice, kada je naša zemlja već okupirana.

Kakva je korist od ovih sankcija za nas posle?”

Tokom poslednjih nekoliko meseci, zapadne zemlje su više puta optuživale Rusiju za navodne planove za invaziju na Ukrajinu – nešto što Moskva kategorički poriče.

U petak su vlasti dva otcepljena regiona na istoku Ukrajine tvrdile, da Kijev planira vojni „proboj“ na njihovu teritoriju.

Ukrajinski zvaničnici su takođe demantovali ove tvrdnje.

Predsednik Zelenski insistira da su sporazumi iz Minska, koji bi trebalo da posluže, kao mapa puta za mirovni proces, „loše napisani“ i da ne idu u korist Ukrajini.

Umesto toga, Zelenski bi želeo da vidi novi dokument, koji bi potpisale „velike sile“, uključujući Rusiju i SAD, koji bi sadržao nekoliko klauzula o bezbednosnim garancijama, za Ukrajinu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …