Kinezi pokazali nove ratne brodove! – NATO u transu! – VIDEO

Kineska Narodnooslobodilačka Armija (PLA) obeležava svoju 73. godišnjicu.

U sklopu proslave predstavili su brojne ratne brodove i druge sisteme poput amfibijskih brodova za sletanje i poletanje helikoptera.

Kako javlja Global Times, tabloid pod kontrolom kineske Komunističke partije, radi se o velikom postignuću i višegodišnjem rastu mornarice koja je “dokazala svoju odlučnost u očuvanju nacionalnog suvereniteta i kineskih nacionalnih interesa”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ujedno je u petak objavljen i video kojim se predstavlja program razvoja trećeg kineskog nosača aviona.

Ubrzan razvoj

Navodi se kako je u upotrebu stavljeno šest brodova tipa 075, tri velika razarača tipa 055 te dva razarača 052D.

Nedavno je u službu stavljen kineski drugi amfibijski napadni brod tipa 075, Guangsi, koji će se uskoro u dualnoj formaciji pridružiti “mlađem bratu” Hajnanu, prvom brodu te klase koji je porinut prošlog aprila.

“Sve to je veliki doprinos za razvoj kineske vojske i njenih amfibijskih plovila jer pokazuje da kineska vojska ubrzano razvija svoje višefunkcionalne mogućnosti“, kazao je Vang Jangugangstariji kapetan i politički komesar u mornaričkom centru za obuku.

Posada Guangsija već je krenula s obukom, od navigacije, akcija spašavanja i upravljanja u krizama do vežbe s helikopterima i prihvata amfibijskih vozila, a očekuje se da će borbenu gotovost imati vrlo brzo.

U isto vreme u službu su porinuta i tri razarača klase 055, od kojih će Anhan i Vuki raditi na severu, a Yan’an na jugu. Anšan i Vusi nedavno su se pridružili Lhasi, još jednom brodu tog tipa, te sprovode vežbe u Žutom moru, što znači da Kina na tom prostoru trenutno ima tri razarača.

Vusi bi, prema izvorima iz PLA, trebalo da bude potpuno operativan ove godine, naveo je kapetan Džao Šućen.

Mornarica je takođe objavila i puštanje u službu dva razarača klase 052D, pod nazivima Šaosjing i Baotu. Prvi je nedavno učestvovao u vojnim vežbama na istočnom delu, dok se drugi nedavno priključio vežbama u Žutom Moru.

Stariji kapetan Džou Minghuikoji upravlja jednim od prvih razarača klase 055, poručio je da je kineska ratna mornarica u proteklih deset godina snažno uznapredovala, te da porinuće ovih brodova pruža priliku da se testira njegova pouzdanost i otkriju eventualni problemi kako bi brodovi novije generacije mogli biti bolji.

Brojne pomorske operacije

Kineska mornarica predstavila je u poslednje vreme i brojna druga pomoćna plovila, poput brodova za spašavanje ili snabdevanje, te nove helikoptere tipa Z-20, koji je značajno snažniji od varijante Z-9 ali i fleksibilniji od velikog Z-8.

Novi helikopteri se mogu koristiti u patrolama ali su sposobni i da učestvuju u akcijama napada na podmornice, navodi Global Times dodajući, kako se ovakvi helikopteri neće koristiti samo sa brodova tipa 055, već i na 052D te 075.

Analitičari smatraju kako se kineska mornarica ubrzano menja, od malenih brodića kreću se ka velikim brodovima, razvijaju nosače i letelice, očigledno ojačavaju sisteme.

Brodovi i avioni danima patroliraju Južnim i Istočnim kineskim morem te Tajvanskim prolazom, a Global Times piše i kako se “neretko suočavaju s provokacijama”.

Od 2008. Kina je pokrenula više od 40 pomorskih operacija s više od 100 brodova koji su imali namenu štititi brojne kineske i strane trgovačke bordove u Adenskom zalivu čime doprinose svetskom miru, prenosi Jutarnji list.

Uoči velike godišnjice PLA je objavila i promotivni video, prvi takve vrste, u kojem se predstavlja program razvoja trećeg kineskog nosača aviona kao i avion J-15 kojeg će nositi.

U videu se navodi da “stiže treće dete”, što je refernca na novi nosač aviona koji bi mogao zaploviti već ove godine.

Veruje se da će brod nove generacije, s elektromagnetskim katapultima, biti predstavljen već ove godine, a uz njega bi trebalo da dođe taj sasvim novi tip borbenih aviona.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …