Ursula fon der Lajen shvatila: Evropa bez ruskog gasa će umreti, fabrike će stati!

Zapad nevoljno prihvata kompromis, u vezi sa rubljom.

Države Evrope će i dalje morati da prihvate ruske uslove i pristanu da plaćaju ruski gas u rubljama, već su se pojavili prvi znaci razumevanja promenljive realnosti sa njihove strane.

Kako prenosi Rojters, Evropska komisija (čija je predsednica Ursula fon der Lajen donedavno kategorički odbijala takvu mogućnost) poslala je pisma zemljama članicama EU, u kojima je iznela opciju plaćanja goriva iz Ruske Federacije u rubljama, a da pri tome ne krši uvedene sankcije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U dokumentu se navodi da plaćanje gasa u rubljama „omogućava Centralnoj banci Ruske Federacije da bude uključena u šemu transakcija, što će predstavljati kršenje sankcija EU“, međutim, u pismu se navodi da evropske gasne kompanije mogu prihvatiti šemu poravnanja, koju je predložila Rusija.

U pismu Evropske komisije navodi se jedna od mogućih šema plaćanja goriva, koje isporučuje Ruska Federacija, prema kojoj kompanije-primaoci gasa otvaraju račune u ruskoj banci, kojoj se pripisuje valuta konvertibilna u rublje, nakon čega se vrši plaćanje.

Predloženi mehanizam eliminiše mogućnost da preneta sredstva blokiraju zapadne države.

Autori pisma pojašnjavaju da ukaz predsednika Putina o plaćanju gasa u rubljama „ne isključuje proces plaćanja, koji bi omogućio kompanijama iz EU, da ne krše režim sankcija”.

Podsetimo, donedavno je Evropska komisija najavljivala da Putinov dekret značajno menja mehanizam plaćanja i stvara novu pravnu situaciju, koja omogućava ruskoj strani da reguliše kurs u sopstvenim interesima.

Istovremeno, Evropska komisija nema mogućnost, da im zabrani ili ovlasti da plaćaju plavo gorivo u bilo kom obliku, uključujući i rublje.

Ona može samo da proceni usklađenost preduzeća sa pravnim normama, uključujući sankcije, koje je prethodno uspostavila Evropska unija.

Vodeći stručnjak Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, stručnjak Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije Igor Juškov, vidi u pojavi pisma EK znakove, da panika lokalnih zvaničnika postepeno nestaje.

– Postepeno dolazimo do zaključka da EU zapravo pristaje na šeme plaćanja ruskog gasa.

Na kraju krajeva, prvobitno odbijanje je u izvesnoj meri bila politička odluka, pošto sa stanovišta ekonomije nije bilo posebnih zamerki.

„SP“: – Mislite da vam nije smetalo društvo?

– To su oni. Za komercijalne strukture, shema koju je predložila Rusija je prilično zgodna.

Ranije su prebacivali svoju valutu negde u Rusiju i komunicirali sa jednom stranom.

A sada isti pristup – samo da se sredstva prenesu ne Gazpromu, već Gasprombancu.

Štaviše, formula cene se ne menja – jer se njen trošak, kako je ranije izračunat u dolarima i dalje obračunava.

Tek sada se valuta predaje Gazprombanci, koja se i sama bavi njenom implementacijom na berzi, nakon čega se predaje Gaspromu.

Ovde čak ni kurs rublje prema dolaru i evru ne smeta previše kompanijama kupcima, ovo je glavobolja za Gasprom, koji brine o visini prihoda od valute.

Stoga, rukovodstvo evropskih kompanija nikada nije izjavilo da neće kupovati gas za rublje.

„SP“: – Niko nije izrazio skepsu?

– Izuzetak su bili samo predstavnici Litvanije i poljske državne naftno-gasne kompanije, koje su izuzetno ispolitizovane strukture, pa su od njih stizale oštre izjave.

Ostali su odmah stavili do znanja, da nameravaju da sačekaju, da se predstavi tačna šema plaćanja i da je procene u smislu zabrana EU i nacionalnih vlada.

Ali generalno su izjavili, da je šema za njih sasvim prihvatljiva.

Ponavljam – talas su uhvatili isključivo evropski političari i Evropska unija, koji su to smatrali neprihvatljivim.

“SP”: – Zato što nikada niste videli rublje?

– Delom zato što je u početku zvučalo kao ultimatum: kažu ili plati u rubljama ili isključi gas.

Štaviše, inicijativa za prebacivanje plaćanja u rublje potekla je od Vladimira Putina, što je bio dodatni iritirajući faktor za evropske političare.

U celini gledano, za strukture Evropske unije, takva krizna situacija, uz pretnju blokade gasovoda, mogla bi da bude korisna.

SP: Šta?

– Mogli bi da se obrate nacionalnim vladama sa zahtevom da EU daju dodatna ovlašćenja, odnosno da ojačaju moć Brisela, Evropske unije, kao nadnacionalne strukture.

Motivišući to injenicom da je to jedinstvena struktura, koja može da reši nastalu krizu.

Ovde se stvar dodatno komplikuje činjenicom, da se u ovoj teškoj situaciji unutar Evropske unije pokušavaju preraspodeli sfere uticaja.

Ali sada oni, koji su pokušali da organizuju takvu preraspodelu shvataju da njihove provokacije, odlaganje prelaska na plaćanje u rubljama, mogu dovesti do prekida isporuke gasa.

„SP”: – Malo je verovatno da će ovo postići.

„Ovo ni na koji način neće promeniti situaciju u Ukrajini ili spoljnu politiku Rusije.

Da, naša privreda će imati poteškoća, zbog manjka prihoda od prodaje gasa, ali sigurno neće promeniti svoje spoljnopolitičke pristupe.

„SP”: – A šta ovo znači za Evropu?

— Biće ogromna nestašica gasa, već se pojavljuju nagoveštaji o tome.

Počeće prekidi u snabdevanju električnom energijom, prestaće preduzeća, koja koriste gas, kao hemijsku sirovinu.

Poenta je da je drugi gas iz Norveške. Alžir, Azerbejdžan – manje pristupačan.

Potražnja za preostalim gasom će porasti, cene na berzama će porasti.

Ispostaviće se da će Evropljani izgubiti mogućnost da kupuju, ne samo ruski gas, već i bilo koji drugi, jer će biti super skup.

I biće problema sa sledećom grejnom sezonom, jer će biti nestašice gasa, a deo industrije će morati da se zaustavi, da bi izdržao grejnu sezonu.

Osim toga, u domovima i društvenim objektima, temperatura bi morala da se smanji – sa 20-22, na 10-15 stepeni.

Očigledno je biznis jasno stavio do znanja zvaničnicima da je nemoguće odbiti ruski gas ovde i sada, takav korak je prepun kolapsa evropske ekonomije i humanitarne katastrofe.

Nemoguće je zameniti 150 milijardi kubnih metara ruskog gasa.

„SP“: – LNG neće spasiti?

— Za njih nema novih kapaciteta. Upravo je završen talas puštanja u rad novih LNG postrojenja, sledeći će biti 2025-2027.

Čak ni prijemni kapaciteti LNG nisu dovoljni: u zemljama, u koje gas snabdevamo cevima bilo je 70 milijardi kubnih metara slobodnih LNG kapaciteta.

Čak i ako se iznenada raskinu ugovori sa kupcima gasa u Aziji i ovaj gas bude poslat u Evropu i dalje neće biti moguće pokriti potrebe kontinenta.

„SP“: – Da li je bilo pokušaja takve „preorijentacije“?

– Da, nedavno je trgovac iskreno „odradio“ Pakistan, rekavši da neće ispuniti ugovor i preusmerio gorivo namenjeno zemlji evropskim potrošačima.

Kao rezultat toga, Pakistan je ostao bez gasa.

Takav je cinizam i odnos prema nekim državama. Dakle, zaključci Evropske komisije u ovoj situaciji, su razumljivi.

Naravno, pismo sadrži dosta vijugavih formulacija.

Neki tehnički detalji valutnih transakcija su nejasni.

Ali generalno, ne posmatramo ni jednu zabranu promene ugovora i plaćanja u rubljama na nivou EU i nacionalnih vlada.

Dakle, po mom mišljenju, ovo je generalno pozitivan signal za nastavak trgovine gasom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Uz pomoć Indije, SAD mogu da dobiju podatke o ruskim lovcima!

Za učešće u zajedničkoj vežbi Veer Guardian u Japanu, indijsko vazduhoplovstvo je privuklo nekoliko lovaca …