Ministarstvo finansija RS, gubiće 30 miliona evra mesečno, kako bi obuzdalo rast, cena, goriva!

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije saopštilo je da je od 29. aprila maksimalna maloprodajna cena litra evrodizela 206,2 dinara (oko 1,75 evra), a litra evropremijuma 95 184 dinara (1,55 evra).

Vlada Srbije je 7. aprila produžila ograničenja cena naftnih derivata, koja su važila od 11. marta do 30. aprila, prosečna veleprodajna cena u Srbiji plus 6 dinara (oko 5 evrocenti) po litru.

Maksimalna maloprodajna vrednost ova dva naftna proizvoda, utvrđuje se svakog petka i važi nedelju dana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Od 21. aprila do 29. aprila cena naftnih derivata bila je 196,3 dinara (oko 1,43 evra) po litru evrodizela i 174,1 dinar (oko 1,47 evra) za VMV 95 evropremium benzin.

Cene od 9 dinara (0,08 evra) po litru važiće do 6. maja.

Poručuju se benzinskim pumpama, da nastave da pune rezervoare goriva kupaca, do maksimalno 60 litara.

„Članovi Vlade odlučili su i da privremeno smanje akcize na benzin i ulja za gasne motore za 15 odsto, s obzirom na trenutnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i trend rasta, što negativno utiče na ekonomsku stabilnost u Srbiji“, navodi se u izveštaju…

Vlada Srbije odlučila je u martu da ukine akcizu od 20 odsto, na uvoz naftnih derivata i prema podacima Ministarstva finansija, gubiće 30 miliona evra mesečno, kako bi obuzdala rast cena goriva.

Vlada je u petak najavila i ograničenja, koja će biti uvedena na cene šećera, brašna tipa 400 i 500, biljnog ulja u litarskoj ambalaži, svinjskog mesa ali još nisu objavili cifre.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …