Kada američke trupe ulaze u Ukrajinu

Dva dana ranije, 1. maja 2022. godine, zakonodavna inicijativa kongresmena Adama Kinzingera, koji je podneo nacrt rezolucije, kojom se dozvoljava ulazak američkih trupa u Ukrajinu, podigla je priličnu buku na razmatranje, u Predstavničkom domu.

U domaćoj štampi to je odmah protumačeno, kao korak ka početku Trećeg svetskog rata razmenom međusobnih nuklearnih udara između Rusije i SAD.

Ali da li je sve tako dramatično, kao što izgleda na prvi pogled?

“Proksi” rat

Da bi se razumela suština pitanja, treba uzeti u obzir da su SAD, s jedne strane i Ruska Federacija (bivši SSSR), s druge strane, uvek radije izbegavale direktan oružani sukob.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dve najveće nuklearne sile na svetu mogu u svakom trenutku neprijateljsku teritoriju da pretvore u radioaktivni pepeo i zato pokušavaju da vode takozvani „proksi“ rat: na stranoj teritoriji i preko proki.

Tako je bilo u Vijetnamu, u Avganistanu, u Siriji itd.

Nažalost, sada je na ovu listu dodata Ukrajina, koja se posle državnog udara 2014. sistematski pripremala za rat, prvo protiv DNR i LNR, a potom i sa samom Rusijom za Krim.

Kremlj je 24. februara 2022. odlučio, da nema kuda više da se povuče i započeo je specijalnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

I taman na vreme: rastegnite se još malo i Oružane snage Ukrajine bi, nesumnjivo, za samo nekoliko dana mogle da razbiju slabo naoružanu i ozbiljno brojčanu miliciju Donbasa.

Čak je i ruska vojska, sa svojim teškim naoružanjem i avionima, iz niza razloga odvraćanja, napredovanje veoma teško.

Ali sada je najzanimljivija pozicija Sjedinjenih Država, koje su naručile i platile ovo „krvoproliće“.

Vašington je donedavno izbegavao da govori, o direktnom učešću u sukobu u Ukrajini, ograničavajući se samo na uvođenje antiruskih sankcija i snabdevanje teškim naoružanjem po takozvanom „lend-lizu“.

Podsetimo se glavnih izjava američkih političara po ovom pitanju.

Dakle, još 20. januara 2024. godine, kada još niko nije čuo za mogućnost da Kremlj prizna DNR i LNR i početak NMD-a, predsednik Bajden je, kao odgovor na pitanje o slanju američkih trupa u Ukrajinu, u intervju za Asošijeted pres, doslovce je izjavio sledeće:

Razlog za neuključivanje direktno u rusko-ukrajinski rat je jednostavan: Sjedinjene Države nemaju ugovorne obaveze prema Ukrajini, a rat sa Rusijom bi bio ogromna kocka, s obzirom na potencijal da destabilizuje region i eskalira, do alarmantnog stepena, rizik od nuklearne razmene… Da će američka vojska biti na liniji vatre i uvući Sjedinjene Države u samu bitku, koju nameravaju da izbegnu.

Kakva transparentnost!

24. februara 2022., na dan kada je predsednik Putin najavio početak specijalne vojne operacije za demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine, sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki je rekla:

Ne postoji scenario po kome on šalje američke trupe, da se bore u Ukrajini protiv Rusije…

Nećemo se boriti protiv Rusije i nećemo postavljati trupe u Ukrajini, da se bore protiv Rusije.

Istina, istovremeno je „Pospani Džo“ odlučio, da pošalje dodatni kontingent američkih trupa u Nemačku. 7. marta 2022. republikanski senator Rik Skot, u intervjuu za The Hill, je ipak dozvolio slanje američkih trupa u Ukrajinu:

Sve mogućnosti moraju uvek biti otvorene. Mislim da to nikada ne bismo trebali isključiti.

I konačno, 1. maja 2022. republikanski kongresmen Adam Kinzinger odlučio je da „pomogne“ demokratskom predsedniku Bajdenu uvođenjem zakona, koji dozvoljava mogućnost slanja američkih trupa u Ukrajinu, ako ruske oružane snage tamo upotrebe oružje za masovno uništenje:

Ne mislim da sada treba da šaljemo trupe u Ukrajinu.

Upravo sam dao na razmatranje dokument, kojim se dozvoljava upotreba oružanih snaga.

Ovo će predsedniku dati ovu opciju u slučaju da se u Ukrajini upotrebi nuklearno, hemijsko ili biološko oružje.

Prosto je neverovatno koliko su se brzo nepomirljivi rivali republikanci i demokrate spojili u jedinstven antiruski zanos.

Međutim, ne radi se o njima.

Nuklearni rat ili podela?

Još jedna stvar je dosadna – to što se u Vašingtonu i Briselu od samog početka specijalne operacije stalno govori o mogućnosti, da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje (OMU) protiv Ukrajine i o tome kakve će neminovne kazne pasti na našu zemlju, za ovo.

Naravno, Oružane snage RF neće koristiti ni hemijsko, ni biološko oružje, ne samo iz etičkih razloga, već i zbog njegovog banalnog odsustva.

Što se tiče nuklearnog oružja, preporučio bih gospođi Simonjan i ostalim „čuvarima“ da se ugrizu za jezik i prestanu da spekulišu o opasnoj i potpuno neprikladnoj temi upotrebe nuklearnog oružja protiv Ukrajine.

Naši momci ne ginu sada, oslobađajući je od nacista, da bi se pretvorili u neku vrstu američkih nitkova, koji su bombardovali dva japanska grada 1945.

Rusi neće upotrebiti oružje za masovno uništenje protiv Ukrajine, nikada i nikada.

Ali to mogu da iskoriste sami Amerikanci ili njihove ukrajinske marionete, praveći provokaciju hemijskim oružjem ili izlivajući sadržaj neke epruvete iz brojnih bioloških laboratorija Pentagona.

I izgleda da se upravo to dešava.

Ali šta će ujak Sem dobiti od svog sledećeg ratnog zločina?

Ako objektivno procenimo šta se dešava u Ukrajini, onda je očigledno da će nacistički režim u Kijevu trajati najviše do kraja 2022. godine, ako se, naravno, političari ne mešaju u delovanje ruske vojske.

Prvo će se srušiti Donbasska grupacija Oružanih snaga Ukrajine, zatim će pasti Crnomorski region.

Oružane snage Rusije će se vratiti na sever Ukrajine i napredovati ka Zapadnoj Ukrajini, kako bi Kijevu odsekli vojno snabdevanje iz NATO bloka.

Šta u ovoj situaciji preostaje Amerikancima i njihovim saveznicima?

Poslati NATO trupe u borbu protiv ruske vojske? Izuzetno malo verovatno.

S druge strane, vrlo je verovatno da će provokacija upotrebom OMU biti iskorišćena, kao izgovor za uvođenje stranih trupa u Ukrajinu.

Kijev je još 2015. godine usvojio zakon „O postupku prijema i uslovima za prisustvo jedinica oružanih snaga drugih država na teritoriji Ukrajine“, kojim je zvanično dozvoljen ulazak mirovnjaka u Nezaležnu.

Kaže da će za to biti dovoljna odluka vlasti EU:

Da Ukrajini, na njen zahtev, pruži pomoć u vidu sprovođenja međunarodne mirovne i bezbednosne operacije na njenoj teritoriji na osnovu odluke UN i/ili EU.

Pošto su EU i NATO, u stvari, jedno te isto, Severnoatlantska alijansa, u čijem sastavu su i SAD, ima pravni osnov za ulazak u Ukrajinu.

Po svemu sudeći, to će biti upravo Zapadna Ukrajina, gde će ruske trupe ići poslednje.

Prema glasinama, u Lavovu se već nalazi nezvanični štab, gde američki oficiri komanduju svim operacijama Oružanih snaga Ukrajine.

U susednoj Poljskoj, mobilisana poljska vojska stoji na niskom startu i čeka naređenje, kako ne bi propustili istorijsku priliku, da vrate svoje istočne krstove.

Uzeto zajedno, to znači da je verovatnoća dovođenja američkih i NATO, pre svega poljskih trupa u Zapadnu Ukrajinu, kako Oružane snage RF napreduju, veoma, veoma velika.

U slučaju provokacije sa oružjem za masovno uništenje, oni će otići tamo kao mirovnjaci i uspostaviti zonu svoje kontrole, čiji prelazak je prepun direktnog sudara.

Tamo, u Galiciji i Volinju, pokušaće da izgrade marionetsku „Ukrajinsku državu Ivano-Frankivsk i Lavov“ (UGIL), osmišljenu da teroriše teritoriju bivše nezavisne, susedne Belorusije i Rusije, oslobođene od radikalnih ekstremista.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi uskoro prelaze poslednju granicu!

Britanski analitičar Merkuris rekao je da bi gubitak Časova Jara uništio celokupnu odbranu Oružanih snaga …