Bajden: Spremite se za “drugu pandemiju”!

Američki predsednik upozorio je na još jednu globalnu zdravstvenu krizu nalik Covidu i rekao da je njegovoj zemlji potrebno više novca za pripremu.

Sjedinjenim Državama su potrebna dodatna finansijska sredstva za planiranje „druge pandemije“, rekao je predsednik Džo Bajden tokom brifinga za novinare u utorak, dok je pohvalio napore svoje vlade da obezbedi, da deca mlađa od pet godina mogu dobiti vakcinu protiv Covid-19.

Bajden je takođe pozdravio kao „veoma istorijsku prekretnicu“ činjenicu, da su SAD postale prva zemlja na svetu koja je ponudila „sigurne i efikasne vakcine protiv Covid-19 za decu od šest meseci“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na pitanje koliko dugo administracija može da održi novu kampanju vakcine, Bajden je sugerisao da bi sadašnji budžet bio dovoljan, da se „prođe bar ove godine“ ali je naglasio da „nam treba više novca“.

Dalje je insistirao da mu je potrebno još više novca za neodređenu „drugu pandemiju“.

„Potrebno nam je više novca da planiramo drugu pandemiju.

Biće još jedne pandemije“, upozorio je predsednik, ne ulazeći u detalje šta bi ovaj novi talas mogao da podrazumeva.

Bajden je takođe iskoristio priliku da napadne svog prethodnika, nagoveštavajući da je nedostatak pripreme Donalda Trampa povećao uticaj pandemije Covida.

„Moramo da razmišljamo unapred. To nije nešto što je poslednja vlast uradila veoma dobro, nego je to nešto, što smo mi morali da radimo prilično dobro.

Zato nam je potreban novac“, pretpostavio je Bajden.

Neki zdravstveni stručnjaci i agencije, poput Svetske zdravstvene organizacije, takođe su upozorili na verovatnoću budućih pandemija.

SZO je ranije najavila da planira da potvrdi globalni sporazum o pandemiji na Svetskoj zdravstvenoj skupštini 2024. godine, za koji se nada da će pomoći da se „postave ciljevi i osnovni principi, kako bi se strukturisala neophodna kolektivna akcija za borbu protiv pandemije“.

Sporazum, koji se u velikoj meri fokusira na povećani nadzor, vakcinacije i „vraćanje poverenja u međunarodni zdravstveni sistem“, pravno bi obavezao svoje članove prema međunarodnom pravu, zamenjujući propise pojedinačnih zemalja u nastojanju da nateraju sve nacije, da deluju kao jedna pred licem, budućeg izbijanja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …