Nemačka iznela veliku najavu o NATO-u!

Kancelar Šolc je obećao da će Bundesver učiniti „najvećom konvencionalnom vojskom“ među evropskim državama članicama NATO-a.

Nemačka vojska će značajno doprineti jačanju istočnog krila NATO-a, najavio je kancelar te zemlje Olaf Šolc.

On je takođe obećao velika ulaganja, koja će Bundesver pretvoriti u najveću vojnu silu među evropskim članicama vojnog bloka predvođenog SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći pred nemačkim parlamentom u sredu, Šolc je uverio kolege poslanike da će Berlin „braniti svaki kvadratni metar“ teritorije NATO-a, ako bude potrebno.

Kancelarka je dodala da članice alijanse u istočnoj Evropi mogu da računaju na Nemačku.

Zemlja bi povećala svoje vojno prisustvo u regionu, uključujući Baltičko more i oko njega, otkrio je Šolc.

Među zemljama, u kojima će Bundesver biti stalno stacioniran u sastavu NATO snaga, je i Litvanija.

Već zategnuti odnosi baltičke države sa Moskvom, dodatno su eskalirali prošle nedelje, kada je Vilnjus odlučio da blokira tranzit sankcionisane robe u rusku eksklavu Kalinjingrad.

Kremlj je upozorio da će oštro uzvratiti.

Komentarišući odnose Nemačke i NATO-a sa Rusijom, Šolc je istakao da je partnerstvo sa istočnim susedom „nezamislivo u doglednoj budućnosti“ sada, kada je „imperijalistička Rusija“ napala Ukrajinu.

Šef nemačke vlade je, međutim, upozorio da se ne raskida bilo koji od osnovnih sporazuma, koji trenutno postoje između vojne alijanse i Rusije.

„Više nego ikada vodićemo kampanju za očuvanje međunarodnog poretka, koji je zasnovan na zakonu, a ne na sili“, pojasnila je nemačka kancelarka.

Šolc je takođe rekao da ga prizor razaranja u gradovima Irpin i Buča izvan Kijeva, koje je nedavno posetio, podseća na slike uništenih nemačkih gradova, posle Drugog svetskog rata.

„I baš kao tadašnjoj ratom razorenoj Evropi, danas je Ukrajini potreban Maršalov plan za njenu rekonstrukciju“, tvrdila je kancelarka, misleći na čuveni program za evropski posleratni oporavak, koji sponzorišu SAD.

Kancelarka je nazvala „dužnošću“ Evrope, da pruži pomoć Ukrajini.

U tom cilju, Berlin je pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se putem video linka pridruži predstojećem sastanku lidera G7, koji će se održati u Bavarskoj od 26. do 28. juna.

Šolc je rekao i da namerava da održi specijalnu konferenciju međunarodnih eksperata, koja ima za cilj prikupljanje dodatne pomoći Ukrajini.

Govoreći u Bundestagu, kancelarka je otkrila da su nemačke samohodne haubice već isporučene Kijevu, a ukrajinske trupe trenutno prolaze obuku za korišćenje samohodnih protivavionskih topova Gepard i da će početi da se upoznaju sa američkim Višestruki raketni sistemi M270 i sistem PVO, nemačke proizvodnje IRIS-T.

Sve ove sisteme naoružanja Ukrajini će isporučiti Nemačka.

Kasnije u toku dana, nekoliko medija je citiralo kancelara Šolca da obećava da će nemačku vojsku učiniti „najvećom konvencionalnom vojskom“ među evropskim državama članicama NATO-a.

Prema kancelarovim rečima, to bi imalo pozitivan efekat ne samo na bezbednost Nemačke, već i na bezbednost njenih saveznika.

U tu svrhu je izdvojen poseban fond u iznosu od 100 milijardi evra, koji će pomoći da se značajno unaprede sposobnosti nemačke vojske, takođe je naveo.

Posle višenedeljnih razgovora, vladajuća koalicija semafor i konzervativna opozicija dogovorili su se krajem maja, da dodele novac.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Politiko: Vašington radi upravo ono, što ruski predsednik želi

Najviši evropski zvaničnici su besni na postupke administracije američkog predsednika Džoa Bajdena i sada optužuju …