Šokantno! – Tzv. Kosovo na devetom mestu Ministarstva odbrane Rusije!

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je najnoviju listu sa brojem plaćenika iz različitih zemalja sveta i svrstalo tzv. Kosovo na deveto mesto.

Kako je navedeno Rusija je eliminisala 61 plaćenika sa tzv. Kosova, dok je još 60 otišlo, a 35 građana Kosova i dalje učestvuje u ratu u Ukrajini, prenosi Koha.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja kaže da nema podatke o ovim tvrdnjama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Nemamo informacije o bilo kom građaninu tzv. Kosova da je deo rata u Ukrajini, a još manje da među njima ima žrtava, kako su saopštile agencije ruskog predsednika Vladimira Putina”, rekao je Svečlja.

On je dodao da su sve tvrdnje Rusije u vezi sa Kosovom propaganda, dodavši da je to opravdanje za “nepravednu i ničim izazvanu agresiju u Ukrajini”.

Dodaje da je na Kosovu na snazi Zakon o zabrani udruživanja u oružane sukobe van teritorije zemlje, prema kome svaki građanin Kosova, koji se pridruži bilo kom oružanom sukobu u inostranstvu, može da se suoči sa kaznom zatvora od pet do 15 godina.

“Ovaj zakon je i dalje na snazi, kao i zabrana za svakoga ko misli da bude deo ratova”, rekao je Svečlja.

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) Ljuljezim Peci, takođe istraživač ruskih kampanja dezinformisanja u vezi sa Kosovom, kaže da nema ništa tačno u vezi sa spiskovima plaćenika koje Rusija objavljuje.

“Ono što Rusija kaže samo je deo njene propagande koja je orijentisana na zemlje koje imaju prozapadni stav, odnosno koje su sa Zapadom. Nema tu ništa više i normalno, Rusija uvek ima Kosovo kao posebnu metu”, smatra Peci.

Rusija, dodaje on, propagira protiv svake zemlje koja se svrstava na suprotnu stranu, a posebno protiv zemalja koje su članice ili koje podržavaju NATO i tvrdi da Rusija, vidi ovu vojnu alijansu kao rivala bez ikakvih dokaza da njeno širenje predstavlja pretnju za nju.

Na listi ruskog Ministarstva odbrane, po broju plaćenika Albanija je na 10. mestu sa 150 dobrovoljaca, BiH je na sedmom mestu sa 167 građana koji se bore na strani Ukrajine, što su negorali predstavnici obee zemlje.

U prvih deset na listi plaćenika nalaze se Poljska, Rumunija i Velika Britanija, Češka i Letonija, ali i Hrvatska.

B92/Kosovo online

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …