SAD žele da se Kina i Indija pridruže naftnom kartelu

Vašington pokušava da stvori kartel kupaca, koji bi postavio granicu cene ruske nafte.

Američki Stejt department veruje da bi Kina i Indija, dva trenutna velika kupca ruske nafte, trebalo da budu deo predloženog mehanizma ograničenja cena nafte, rekla je u sredu pomoćnica državnog sekretara Biroa za evropska i evroazijska pitanja Moli Montgomeri.

„Kina i Indija su uvoznici ruske nafte i mogu da kažem, da veoma aktivno radimo sa partnerima i saveznicima, kako bismo pomogli u razvoju predloga [za ograničenje cene ruske nafte]“, rekao je Montgomeri na brifingu za novinare.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ovo [ograničenje cena] vidimo kao priliku za zemlje, da urade nešto u međunarodnom interesu, da plate manje za uvoz energije i stabilizuju globalno tržište nafte, tako da zemlje treba da budu zainteresovane“, dodala je ona.

Prema rečima zamenika pomoćnika američkog sekretara za ekonomska i poslovna pitanja Erika Vudhausa, učešće Kine i Indije u sporazumu moglo bi da ubedi druge zemlje da se pridruže.

„Očigledno je da su Kina i Indija važni kupci ruske nafte.

Mogu da kažem da smo [razgovarali] najintenzivnije sa partnerima i saveznicima, kako bismo pomogli u osmišljavanju predloga…

Možda ovo može da funkcioniše, kao i da dopremo do zemalja, koje bismo želeli da vidimo da učestvuju ili na drugi način podržavaju ograničenje cena“, Vudhaus rekao.

U intervjuu za Vall Street Journal objavljenom ranije u sredu, ministarka finansija Dženet Jelen rekla je, da SAD planiraju da postave gornju granicu cene ruske nafte, koja bi bila dovoljno isplativa da zemlja nastavi proizvodnju.

Ona nije precizirala tačne brojke ali je objasnila da će mehanizam zahtevati da svaki tanker, koji prevozi rusku naftu dobije finansiranje i osiguranje od institucija SAD, Velike Britanije i EU samo, ako je prodajna cena nafte ispod gornje granice.

Takođe u sredu, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan primetio je, da će uvođenje mehanizma ograničenja cena potrajati neko vreme, zbog broja detalja, koji moraju da se reše.

On je, međutim, dodao da je Vašington već razgovarao o toj meri sa brojnim ključnim zemljama potrošačima nafte, uključujući Kinu i Indiju.

Kinesko ministarstvo trgovine je u četvrtak potvrdilo da su o pitanju gornje cene ruske nafte razgovarali Dženet Jelen i potpredsednik Kine Liu He ranije ovog meseca.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, pitanje limita cena je složeno i trebalo bi da se reši na osnovu želje uključenih strana da smanje tenzije u Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zapad se namerio da preko Jermenije, zavadi Rusiju i Iran!

Početkom aprila održan je sastanak između predstavnika Jermenije i emisara Evropske unije i Vašingtona, tokom …