Iran će se pridružiti vojnim vežbama sa Rusijom i Kinom!

Načelnik štaba u Teheranu kaže da će se pomorski manevri odvijati, u Indijskom okeanu.

Iranska mornarica će ove jeseni učestvovati u zajedničkim vežbama sa ruskim i kineskim ratnim brodovima, najavio je general-major Mohamed Hosein Bageri u četvrtak, u Teheranu.

Načelnik generalštaba iranskih oružanih snaga nije ponudio mnogo detalja, o planiranim manevrima ali je rekao da bi i druge zemlje poput Omana i Pakistana mogle da učestvuju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Bageri je to objavio na marginama vojne parade u Teheranu, povodom Svete nedelje odbrane, prenosi novinska agencija Mehr.

„Vežbe, u kojima će učestvovati mornarice Irana, Rusije i Kine biće održane ove jeseni, u severnom delu Indijskog okeana“, rekao je Mehr Bagheri.

Ovo bi bila četvrta zajednička vežba triju mornarica od 2019. godine i prva, od eskalacije neprijateljstava, u Ukrajini.

Jedanaest iranskih brodova, tri ruska i dva kineska ratna broda učestvovalo je u vežbama, u januaru 2022. u severnom Indijskom okeanu.

Među aktivnostima, koje su tada praktikovane bile su artiljerijska vatra na pomorske ciljeve, operacije potrage i spasavanja i oslobađanje civilnog broda od pirata, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Rusija i Kina sprovele su zajedničku patrolu u severnom Pacifiku, kod obala Japana, ranije ovog meseca.

U tim manevrima je učestvovalo ukupno osam brodova Tihookeanske flote Rusije i Ratne mornarice Narodne oslobodilačke armije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …