Trampova “najava” Trećeg svetskog rata – Rusi neće oprostiti „Sabotažu“ Severnog toka!

Bivši američki predsednik nagoveštava da je Vašington možda stajao iza navodnog napada na gasovode.

Navodna sabotaža ruskih gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru mogla bi da dovede do Trećeg svetskog rata, upozorio je bivši američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je u sredu na svojoj platformi Truth Social objavio snimak iz februara, u kojem je njegov naslednik, predsednik Džo Bajden, rekao novinarima da „ako Rusija izvrši invaziju [Ukrajinu], više neće biti Severnog toka 2.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mi ćemo mu staviti tačku .”

Na pitanje, kako to tačno Vašington planira da postigne, s obzirom na to da je gasovod, pod kontrolom Nemačke, Bajden je odgovorio: „Obećavam vam, moći ćemo to da uradimo.

„Vau, kakva izjava. Treći svetski rat neko?” napisao je Tramp, u kratkom komentaru ispod snimka.

Post je bio očigledan napad na Bajdena, nagoveštavajući da su SAD mogle da budu povezane sa curenjima, koja su otkrivena ranije ove nedelje na gasovodima Severni tok, koji povezuju Rusiju sa Evropom – gasovodom br. 2, posebno sa Nemačkom – ispod Baltičkog mora.

Dejli mejl se obratio Trampovom portparolu Tejloru Budoviču za pojašnjenje ali je on samo rekao da izjave bivšeg američkog predsednika, govore same za sebe.

Tramp je posvetio nekoliko postova onome što je nazvao „sabotažom“ gasovoda Severni tok. U jednoj od poruka, on je savetovao američko rukovodstvo da bude „hladno, mirno i suvo“ u vezi cele situacije. Curenja su bila „veliki događaj koji ne bi trebalo da podrazumeva veliko rešenje, barem ne još“, napisao je on.

Ovaj 76-godišnjak je incident povezao sa sukobom u Ukrajini i tvrdio da se vojni sukob između Moskve i Kijeva „definitivno ne bi dogodio da sam ja predsednik“.

Vašington bi trebalo da radi na pregovorima o miru između Rusije i Ukrajine, insistirao je Tramp.

„Obe strane to trebaju i žele. Ceo Svet je u pitanju. Ja ću voditi grupu???” on je preporučio.

Tramp, koji je uveo sankcije projektu Severni tok 2, dok je bio na funkciji, podsetio je pratioce u drugom postu da je upravo on, skrenuo pažnju sveta, na gasovode – „kao predsednik, kada sam objasnio, koliko bi oslanjanje na njega moglo da bude štetno za Nemačku i drugim delovima Evrope.”

“Svi su se tada smejali ali se više, ne smeju!” – istakao je.

Danska je u ponedeljak otkrila curenje iz cevovoda nakon, što je operater prijavio gubitak pritiska, na obe linije 1 i 2 Severnog toka.

Danske i švedske vlasti su kasnije rekle da je došlo do serije podmorskih eksplozija u blizini ostrva Bornholm.

To je dovelo do toga da Rusija, SAD, EU i Švedska sugerišu da je curenje informacija možda rezultat namernog čina.

Cevovodi, koji se polažu duž dna Baltičkog mora bili su u središtu energetskog zastoja između Moskve i Brisela od izbijanja sukoba u Ukrajini krajem februara.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …