Pentagon stvara „komandu Ukrajine“ – mediji

Nova vojna jedinica će navodno biti napravljena, po uzoru na „napore obučavanja i pružanja pomoći u Iraku i Avganistanu“ tokom poslednjih 20 godina.

Pentagon radi na stvaranju nove vojne komande posvećene naoružavanju i obuci ukrajinskih vojnika, rekli su američki zvaničnici brojnim medijima, sugerišući da će tim naporima efektivno „preokrenuti“ trenutni proces za transfer oružja Kijevu.

Komanda bi bila sa sedištem u Visbadenu u Nemačkoj – gde američka vojska drži svoje evropsko sedište – i bila bi sastavljena od 300 zaposlenih, na čelu sa generalom Kristoferom Kavolijem, koji je na čelu evropske komande vojske, prema neimenovanim zvaničnicima, koje citira Njujork tajms i CNN u četvrtak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Promene, koje imaju za cilj da daju formalnu strukturu onome, što je improvizovano od početka rata, grubo su oblikovane po uzoru, na američke napore za obuku i pomoć u Iraku i Avganistanu u poslednje dve decenije“, piše Times.

Dok bi nova jedinica trebalo da izvrši velike izmene u trenutnom programu obuke i opreme za Kijev, Visbaden će ostati ključna komponenta u šemi, pošto većina ukrajinskih trupa, koje trenutno dobijaju uputstva o američkom oružju, to radi u gradu ili blizu njega.

Otkako je Rusija poslala trupe u susednu zemlju krajem februara, američkom vojnom pomoći Ukrajini uglavnom je upravljao general-potpukovnik Kristofer Donahju iz Nemačke i Poljske, koji je takođe nadgledao haotičnu evakuaciju američkih snaga iz Avganistana prošle godine.

Međutim, Donahju i njegovo osoblje treba da se vrate kući sledećeg meseca, stvarajući potrebu za specijalizovanom komandom orijentisanom, na obuku i naoružavanje ukrajinskih trupa.

Predlog za novu jedinicu prvobitno je ranije tokom sukoba izneo general Tod Volters, a Kavoli je „doradio“ ideju nakon, što je u julu preuzeo mesto u EUCOM-u, navodi Tajms.

Krajem avgusta, Vall Street Journal je na sličan način izvestio da Vašington želi da imenuje generala, koji će voditi program naoružanja i obuka u Ukrajini, sugerirajući da bi inicijativa mogla dobiti zvanično ime misije, kao i „dugoročno, namjensko finansiranje ”, od vlade SAD.

Izdanje je dodalo da će te izmene označiti „pomak, od uglavnom ad hoc napora da se Ukrajincima godinama, pruži obuka i pomoć“.

SAD su do sada ove godine odobrile skoro 17 milijardi dolara za transfer oružja ukrajinskoj vojsci, pri čemu je velika većina te pomoći odobrena od eskalacije neprijateljstava, u februaru.

Iako su velike količine opreme i municije stigle direktno iz postojećih zaliha, Pentagon takođe radi sa izvođačima oružja na proizvodnji oružja posebno za Kijev, uključujući 18 potpuno novih artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) najavljenih ranije ove nedelje – jedan od platforme najdužeg dometa, koje je do sada obezbedio Vašington.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Medvedi doseljenici iz Ukrajine, počeli da napadaju ljude u Slovačkoj!

U Slovačkoj su učestali slučajevi napada na ljude, od strane medveda prevezenih u Evropu iz …