SAD šalju vojsku na Kosovo: Stižu specijalci?

SAD će uskoro poslati oko 300 vojnika Nacionalne garde Indijane u devetomesečnu misiju usredsređenu na osiguranje bezbednosti građana Kosova.

Borbeni tim 76. pešadijske brigade 38. pešadijske divizije, koji uključuje oko 20 vojnika iz severozapadne Indijane, napustio je kamp Aterberi u subotu kao Task Force Nighthavk i prvobitno se zaustavio u Nemačkoj na putu za Kosovo.

Kada stignu na Kosovo, vojnici operativne grupe će predvoditi Regionalnu komandu Istok pod nadležnošću NATO u podršci Operaciji Joint Guardian, multinacionalnoj misiji, koja održava slobodu kretanja za sve građane Kosova od 1999. godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Muškarci i žene ove brigade radiće na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki i da se ostvari naš kolektivni cilj da nezavisne, multietničke države mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu”, rekao je general-major Dejl Liles.

“Naše raspoređivanje pokazuje rešenost Amerike da brani suverenitet slobodnih i demokratskih nacija poput Kosova”, dodao je on.

Hoosiers su 31. rotacija vojnih snaga Sjedinjenih Država sa sedištem u kampu Bondstil na Kosovu.

U Regionalnoj komandi Istok služe i trupe iz Poljske, Letonije, Švajcarske, Turske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Italije.

Pukovnik Kris Mabis, vođa Task Force Nighthavk, rekao je tokom ceremonije odlaska u petak da vojnici Nacionalne garde Indijane “predstavljaju najbolje što Sjedinjene Države mogu da ponude”.

“Svi koji ovde sede su ambasadori Sjedinjenih Država i predstavnici države Husijer. Ne mogu da budem ponosniji na ovaj tim”, rekao je Mabis.

Mabis je takođe zahvalio porodicama vojnika što su omogućili članovima njihovih porodica da predstavljaju Indijanu i Sjedinjene Države i služe ljudima kojima je to potrebno, daleko od kuće.

“Vi ste vitalni deo Task Force Nighthavk, a vaš posao je najvažniji. Oslonite se jedni na druge i pomažite jedni drugima; to je snaga naših snaga u zajednici”, rekao je Mabis.

Pre nego što su krenuli u inostranstvo, članovi operativne grupe učestvovali su u obuci u kampu Aterberi, u blizini Indijanapolisa, o oružju, nesmrtonosnom oružju, praćenju veze, operacijama patrola, saobraćajnim nesrećama i načinu interakcije sa vladinim i nevladinim subjektima.

Kosovo online

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ludilo u Češkoj posle ovog saznanja: “Naša vlada će napasti Rusiju, a Rusija će odgovoriti i poslati nuklearne rakete!”

Češka policija povela je istragu protiv organizatora antivladinih demonstracija široke koalicije desnih i levih ekstremista …