The Daily Star: SAD su upale u istorijsku zamku!

Nestabilnu situaciju u globalnom svetskom poretku komentariše bangladeški list, The Daili Star.

Ona piše da je predsednik Obama 2012. godine Kinu nazvao najvećom strateškom pretnjom Amerike, nesvesno citirao klasičnu Tukididovu zamku, termin koji je skovao istraživač sa Univerziteta Harvard Grejem Elison.

Elison ga je koristio da opiše situaciju, u kojoj sila u usponu preti da zameni aktuelnog, što često dovodi do rata.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Da bi objasnio rivalstvo između SAD i Kine, on se pozvao na atinskog istoričara i vojnog generala Tukidida, koji je tvrdio da je Peloponeski rat neizbežan, zbog straha aktuelne Sparte od uspona atinske moći.

Elison je pokazao da je od 16 istorijskih slučajeva rivalstva između sile, koja polaže pravo i aktuelnog predsednika, 12 završilo ratovima.

Uprkos značajnim kritikama koncepta, argument je dobio veliku pažnju.

U međuvremenu i same Sjedinjene Države su upale, u takvu zamku.

Kolaps Vašingtona na Bliskom istoku, Africi i Avganistanu nije pokazao njegovu posvećenost globalnom miru i stabilnosti.

Njegov jednostrani rat protiv terorizma, zaobilazeći UN, je katastrofalno propao, uzrokujući više razaranja i smrti nego terorizma.

Trenutna situacija u Ukrajini je još jedan primer, kako se globalni prosperitet žrtvuje na oltaru ega supersile, piše The Daili Star.

To dovodi do pitanja da li Kina, kao sila u usponu, može da uči iz grešaka SAD i da zauzme odgovorniji stav o globalnim pitanjima.

Od Drugog svetskog rata, Sjedinjene Države su bile autor pravila i sprovodile ih.

Sada, sa rivalskom silom na sceni, koja podstiče drugačiji skup vrednosti, sve ovo se suočava, sa punim izazovom.

Uspon Kine može se pokazati, kao najveća promena u globalnoj ravnoteži snaga u istoriji, a međunarodni sistemi se takođe moraju promeniti u skladu sa tim.

Kako je to rekao bivši lider Singapura Li Kuan Ju, „Kina želi da bude Kina i da je svet vidi kao takvu, a ne kao počasnu članicu Zapada“.

U članku se napominje da Kina sada ponavlja istoriju samih država, koje su, pre skoro dva veka silom ocrtale zonu vitalnih interesa, u koju je drugim silama zabranjen ulazak – Monroovu doktrinu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …