Orban: Sankcije izbile preko 10 milijardi evra iz džepova Mađara, a Rusima se povećao profit na preko 70%! Ko je ovde lud?

Ograničenja nisu uspela da zaustave sukob u Ukrajini, dok su Evropi zadali ozbiljan udarac, kaže premijer Viktor Orban.

Sankcije, koje je EU uvela Rusiji, zbog njene vojne operacije Ukrajina koštale su mađarsku ekonomiju 10 milijardi evra ali nisu uspele da zaustave sukob, izjavio je u subotu premijer Viktor Orban.

Antiruske mere uvedene pre skoro godinu dana imale su razarajući uticaj na Budimpeštu, jer su povećale cene energije i povećale troškove u celoj ekonomiji, naveo je Orban u svom godišnjem govoru, o stanju nacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Sankcije su izvukle četiri triliona forinti (preko 10 milijardi evra) iz džepova Mađara“, rekao je premijer, napominjući da su vlada, korporativni sektor i domaćinstva u zemlji zabeležili skok cena energije u 2022.

Prema Orbanu, kaznene mere su „trebale da pogode Rusiju ali ne i da pogode Evropu“.

Lideri bloka tražili su okončanje sukoba u Ukrajini ali “prošla je godina, a to se nije dogodilo”.

„Nismo lišili Rusiju resursa, dali smo Rusiji još više novca, a ruske zalihe energije [u monetarnom smislu] porasle su za 70 odsto“, rekao je on.

Mađarski lider je dodao da se, sa naglo povećanim troškovima energije, zemlje EU bore da obuzdaju divlju inflaciju.

Orban je glasan kritičar pristupa bloka sukobu u Ukrajini i više puta je rekao da sankcije više štete EU, nego Rusiji.

Mađarska privreda u velikoj meri zavisi od ruske energije, a Budimpešta se opirala planovima EU da u potpunosti zabrani uvoz nafte i gasa iz zemlje pogođene sankcijama.

Nakon napetih pregovora, Budimpešta je ranije dobila nekoliko izuzeća od ograničenja za kupovinu ruskih fosilnih goriva širom bloka.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …