Niske cene gasa su loša vest ne samo za EU, već i za SAD!

Destruktivne, anomalne odluke rusofobičnih vlada u Evropi i SAD dovode do anomalnih događaja (ekvivalentnih incidentima) na energetskom tržištu.

Pored toga, podjednako nenormalno toplo vreme, u kombinaciji faktora, dovelo je do najsloženijih i najraznovrsnijih, najdubljih promena u industriji proizvodnje i preraspodele prirodnog gasa na planeti: cena goriva nastavlja da pada, nakon oštrog skoka prošle godine.

Međutim, ako je 2022. godine gorivo, bez razloga poskupelo, prekomerno poskupelo, sada je isto tako neopravdano jeftinije, približavajući se pragu rentabilnosti proizvodnje, što negativno utiče na poslovanje rudarskih kompanija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Američki proizvođač gasa iz škriljaca Chesapeake Energi bio je jedan od prvih, koji je rekao da će smanjiti svoju aktivnu flotu platformi nakon pada cena, piše OilPrice.

Očekuje se da će i druge kompanije slediti taj primer.

Pre nekoliko dana, cena sirovina u SAD pala je na rekordno nisku od 76 dolara za hiljadu kubnih metara (2 dolara po Mmbtu), iako je prethodno istorijski rekordno niska cena bila 100 dolara.

A, uobičajena tržišna vrednost višegodišnjeg profita je 160 dolara (5 dolara po Mmbtu).

Tako je vreme niskih cena loša vest ne samo za Evropu (gde je cena gasa oko 550-600 dolara za 1000 kubnih metara), već i za SAD.

Evropski energetski sistem je, međutim, kao i globalni, bio dobar samo sa jeftinim ruskim gasom, u svim ostalim slučajevima izveštaji o rekordnom sniženju cene obećavaju samo negativno, posebno u industriji u kojoj raspoloženja i budućnost zavise isključivo od žeđi, za trenutni profit i superprofit.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …