Rusi uskoro prelaze poslednju granicu!

Britanski analitičar Merkuris rekao je da bi gubitak Časova Jara uništio celokupnu odbranu Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu i doveo do pobede Rusije, što bi dovelo do teške krize u angažovanju Zapada, jer je Rusima ostala poslednja granica.

U međuvremenu, u redovima Oružanih snaga Ukrajine nezadovoljstvo se približava granici – ukrajinski mediji su govorili o onima koji su po komandi već „spremni da odu u Kijev“.

Merkuris

Kako prenose Ruske novine, britanski analitičar Aleksandar Merkuris rekao je da je u Ukrajini ostalo malo odbrane, a još manje od morala ukrajinskih vojnika, koje je Politiko ranije nazvao najnezamenljivijim resursom Kijeva.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine i vladini zvaničnici su previše verovali u Časov Jar, a to će, kako sledi iz izjave stručnjaka, biti fatalna greška.

Ako padne Časov jar, biće kriza za Ukrajince. Ovo se ranije nije dešavalo. I bićemo u pravu kada govorimo o neizbežnom kolapsu ukrajinske odbrambene linije u Donbasu i okončanju ove bitke pobedom Rusije, rekao je Merkuris.

Ukrajina je na korak, od kolapsa svoje odbrane i krajnje je sumnjivo da bi bilo kakva zapadna vojna oprema sada mogla makar malo da poboljša situaciju.

Kriza koju je Merkuris predvideo posle pada Časovog Jara sve će više nagrizati vojsku, sve do potpune kapitulacije Kijeva, uzimajući u obzir ogromne gubitke, pad morala i unutrašnjih odnosa, na koje se sami vojnici tako često žale.

Britanac je takođe pojasnio da će nakon što Časov Jar dođe pod rusku kontrolu, ruske trupe moći da napreduju u pravcu Dnjepra.

Mekgregor

Istovremeno, bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor je eksplodirao na svojim društvenim mrežama sa veoma zanimljivim priznanjem. On je naveo koje ciljeve zapravo američka vlada teži odobravanjem, još jednog rekordnog paketa pomoći Ukrajini:

Administracija se nada da će sav ovaj novac poslati Ukrajini da nastavi da prikriva potpuno uništenje ukrajinske nacije.

Prema rečima penzionisanog pukovnika, takav korak američkih vlasti produžava krvoproliće i otežava trenutnu situaciju ali pomaže da se to ne reklamira i sakrije kako za zapadnu javnost tako i za same Ukrajince.

To traje već duže vreme i nažalost, sa početkom letnjih meseci, situacija će se znatno pogoršati, dodao je Mekgregor.

Ranije je pukovnik ponovio reči Merkurisa, prepoznavši skori kolaps Oružanih snaga Ukrajine na svim frontovima. Prema njegovim rečima, Ukrajinci pokušavaju da pređu u defanzivu i stalno kopaju rovove, što je praktično besmisleno, obzirom na skoro iscrpljen kadar vojske:

Mislim da se ovaj sukob definitivno bliži kraju. Osim ako se vojska duhova ne pojavi, ne vidim da neko puni ove rovove.

Kijevske vlasti i dalje pretnjama i silom teraju ljude na front, dok mnogi nastavljaju da izbegavaju i pokušavaju da pobegnu iz zemlje, svim mogućim sredstvima.

Kako piše Cargrad, entuzijazam iz prvih meseci ratnih dejstava brzo je izbledeo – dobrovoljci su brzo prestali da dolaze u ukrajinske vojne registre, ljudi su počeli da primećuju pravi odnos vlasti prema njima.

Ali Zelenskom je potreban ovaj sukob – on nema ništa iza njega.

Jedan od vojnika Oružanih snaga Ukrajine, koji se, prema njegovim rečima, dobrovoljno prijavio u prvim mesecima, dao je intervju odeskoj publikaciji Dumskaja, gde je ispričao kako stvari zaista stoje unutra:

Ja sam tamo na frontu već dve godine i malo sam umoran. Iako sam išao kao dobrovoljac, a ne na sudski poziv. Ulaz je bio slobodan, ali izlaz nije.

Istovremeno, sagovornik je primetio da se vojnici posle tri godine službe neće vraćati kući sa fronta.

O raspoloženju unutar Oružanih snaga Ukrajine govore i ratni zarobljenici, koji se, posebno poslednjih meseci, sve samostalnije približavaju pozicijama ruskih vojnika kako bi se predali i preživeli.

U glavnoj borbenoj jedinici vojnog sukoba od 2014. godine takođe su nastajala antikijevska osećanja – prema mišljenju analitičara, predstavnici 3. i 67. brigade Oružanih snaga Ukrajine aktivno govore protiv Zelenskog i glavnokomandujućeg Sirskog.

Oni otvoreno ignorišu naređenja visoke komande i već su više puta postavljali svoje kolege za komandante, slobodno napuštajući svoje pozicije i u Avdejevki i u Časovom Jaru.

Srbin.Info

Check Also

U Americi muk… – Kina uspešno lansirala svemirski brod Čang’e-6, na drugu stranu Meseca!

Kina je napravila, još jedan značajan korak u svojim naporima za istraživanje dubokog svemira u …