Kina smenila zapovednika raketnih snaga i njegovog zamenika, koji upravljaju nuklearnim i konvencionalnim balističkim projektilima!

Zbog sumnje u korupciju, Kina je smenila zapovednika raketnih snaga i njegovog zamenika, koji upravljaju nuklearnim i konvencionalnim balističkim projektilima.

Smenjeni su general Li Jušao, zapovednik Raketnih snaga Narodnooslobodilačke vojske Kine, kao i njegov zamenik general Liu Guangbin.

Raketnim snagama pripada devet vojnih baza u kojima se obavlja sav posao vezan uz kinesko nuklearno oružje, od testiranja projektila do njihovog održavanja, prenosi Daily Beast.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Smenom na vrhu kineske vlasti uzdrmale su jedinicu koja bi verovatno imala glavnu ulogu u bilo kakvom pokušaju preuzimanja vojne kontrole nad Tajvanom.

Daily Beast procenjuje da su te dve smjene označile najveći potres u vrhu kineske vojske u poslednjih nekoliko godina, a američki zvaničnici upozoravaju da bi Kina mogla da uđe u sukob s Tajvanom 2025. ili 2027.

Kina redovno negira takve optužbe, tvrdeći da nema nameru da silom preuzme kontrolu nad ostrvom koje je samostalno od proglašenja Narodne Republike Kine.

Pod istragom

Bivši zapovednici kineskih raketnih snaga Li Jušao i njegov zamenik Liu Guangbin bili su pod antikorupcijskom istragom, piše hongkonški The South China Morning Post.

Peking je zamenio Lija i Liua na čelu kineskih raketnih snaga s Vang Houbinom, koji će biti novi zapovednik i Su Sišengom, koji će služiti kao novi politički komesar, kako je objavio Kabinet za informisanje državnog veća Kine.

“Korupcija je godinama problem kineskih zapovednika, ocenjuje Met Bruzes, analitičar u BluePath Labsu.

Kako se raketne snage razvijaju, nema sumnje da se tu trenutno vrti mnogo novca od unosnih ugovora o gradnji i snabdevanju, pa ne bi bilo prvi put da se otkrije korupcija”, rekao je Bruzes za The Daily Beast.

Podsetio je na presudu generalu Gu Junšanu 2015., koji je optužen za korupciju ogromnog iznosa.

Kineski lider Si Đinping dugo je vodio borbu protiv korupcije u vojsci, kako bi učvrstio svoju moć i modernizova raketne snage.

Ipak, pitanje je jesu li zapovednici kineskih raketnih snaga smenjeni, upravo zbog korupcije.

Smena na vrhu raketnih snaga, podseća Daily Beast, koincidira sa slučajem kineskog ministra spoljnih poslova Kin Ganga, koji je nestao iz javnosti na nekoliko dana da bi bio smenjen.

Moguće je da su smenjeni zbog korupcije ili druge vrste krivičnih dela, no Si verovatno radi na postavljanju što više svojih odanih ljudi, kako bi ojačao kontrolu nad kineskim vojskom i diplomatskom službom, ocenjuje Toni Hu, zvaničnik američkog Pentagona zadužen za Tajvan.

“To je delimično radi učvršćivanja njegove kontrole, kako bi osigurao da su mu svi podređeni vrlo lojalni”, rekao je Hu za The Daily Beast.

Ipak i smenjene zapovednike i smenjenog ministra spoljnih poslova Si Đinping je prethodno sam bio izabrao.

Ministar spoljnjih poslova Kin Gang smenjen je nakon glasina da ima vanbračnu aferu.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …