Ruski naučnici napravili sistem za procenu kvaliteta vode, pomoću pametnog telefona!

Naučnici sa Saratovskog državnog univerziteta napravili su test sistem za određivanje koncentracije fenola u vodi pomoću netkanog materijala i pametnog telefona ili prenosivog skenera.

Ovaj sistem omogućava brzo i ekonomično detekciju fenola, na nivou frakcija maksimalno dozvoljenih koncentracija.

Rezultati rada su predstavljeni na IV Sveruskoj konferenciji o analitičkoj spektroskopiji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U industrijskim emisijama posebno su česti fenoli – supstance veoma opasne za čoveka, koje mogu da poremete funkcije nervnog sistema, iritiraju sluzokožu očiju i disajnih puteva, izazovu hemijske opekotine.

Fenoli koji se emituju u atmosferu talože se u vodi i zemljištu, pa je njihov sadržaj strogo kontrolisan državnim zakonima i nadležnim organima.

Danas se njihova koncentracija u prirodnim objektima utvrđuje u laboratorijama.

Ova dugotrajna i skupa metoda zahteva velike količine hemijskih reagensa i podrazumeva dugotrajan transport uzoraka, njihovo skladištenje i naknadnu analizu.

Naučnici Saratovskog državnog univerziteta „N.G. Černiševski“ je razvio prenosni sistem za ispitivanje, na bazi poliamid-6 nanovlakna, koji omogućava određivanje koncentracije fenola u vodi u terenskim uslovima u roku, od pola sata.

Osetljivost razvijenog proizvoda odgovara maksimalno dozvoljenoj koncentraciji fenola u vodi.

„Da bi se pomoću našeg sistema utvrdio sadržaj fenola, nisu potrebni dodatni instrumenti za registrovanje signala, dovoljna je samo vizuelna procena“, rekao je Sergej Doronin, profesor na Katedri za analitičku hemiju i hemijsku ekologiju.

Prema njegovim rečima, netkani materijal od nanovlakna u test sistemu sadrži boje, koje selektivno reaguju sa fenolima i menjaju boju u zavisnosti, od njihove koncentracije.

Intenzitet boje sorbenta može se proceniti na oko jednostavnim upoređivanjem sa pripremljenom skalom.

Da biste to uradili, može se koristiti kamera pametnog telefona ili skener.

„Upotrebom specijalnih reagenasa postiže se ne samo vizuelni efekat, već se i ekstrakcija ovakvih oblika u neutralnoj i blago kiseloj vodenoj sredini povećava, na 95 odsto.

To se dešava zbog povećanja njihove hidrofobnosti, što je neophodno upravo za kvantitativnu procenu sadržaja fenola“, objasnio je naučnik.

Naučnici očekuju da će u budućnosti povećati broj reagenasa osetljivih na fenol, koji mogu da ga izvuku iz vode u obliku obojenih organskih derivata.

Dokument je uključen u strateški projekat univerziteta – „Hemija i novi materijali” programa „Prioritet 2030”, nacionalnog projekta „Nauka i univerziteti”.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …