Šef Evropskog saveta je predstavio „sajber snage“ EU

Evropska odbrambena agencija mora da uspostavi „Evropske sajber snage“ sa ofanzivnim sposobnostima, kako bi držala Rusiju na odstojanju i preuzela vođstvo u novonastajućoj oblasti sajber-odbrane, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel prisutnima na godišnjoj konferenciji, te agencije u četvrtak.

Sajber odbrana je budućnost bezbednosti, tvrdio je Mišel, insistirajući na tome da Evropa mora da uđe na teren tako što će stvoriti sajber snage širom bloka i učiniti ih „osnovnom komponentom“ EDA.

„To bi nam pomoglo da preuzmemo vodeću ulogu u operacijama sajber odgovora i informacionoj superiornosti i verujem da bi trebalo da bude opremljeno ofanzivnim sposobnostima“, objasnio je Mišel.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mišelov entuzijazam za sajber-ratovanje ponovila je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je tvrdila da bi pojedinačne nacije trebalo da prenesu odgovornost za odbranu sajber prostora – „osnovnu sposobnost“ – na EU.

Oboje lidera su se zalagali za više „kooperativne potrošnje“ na odbranu, uokvirujući potrošnju bloka na sukob u Ukrajini, kao priču o uspehu.

Međutim, države članice „same kupuju i kupuju u inostranstvu“ umesto da udružuju svoje resurse i podržavaju kontinentalne poslove, požalila se fon der Lajen, dok je Mišel pozvao države članice da uklone regulatornu birokratiju, kako bi pojednostavili kupovinu sistema naoružanja, kako bi se bolje suprotstavili ruskoj pretnji.

Da bi zasladio dogovor, fon der Lajen je sugerisala da bi države koje su sarađivale povećavajući svoj doprinos ratnom kovčegu EU mogle da dobiju fiskalne podsticaje, kao što je otpis duga.

Čak su i ranije stabilne zemlje poput Nemačke iskusile ekonomske poteškoće, nakon što su uložile milijarde dolara u sukob u Ukrajini i odsekle se od svog najpristupačnijeg izvora nafte i gasa sankcijama Rusiji.

Ranije ove godine, Evropska komisija je najavila saradnju sa privatnim kompanijama na panevropskom „sajber štitu” vrednom 1,1 milijardu evra, koji će se sastojati od sistema za sprečavanje i otkrivanje sajber napada i mehanizma za hitne slučajeve koji može da odgovori na njih.

Iako detalji procesa provere kroz koji će se birati partneri iz privatnog sektora, još nisu usaglašeni, očekuje se da će zakonodavci glasati za uspostavljanje i finansiranje sajber štita sledeće nedelje.

Evropski parlament je izvestio o „sofisticiranom” napadu uskraćivanja usluge prošle godine koji se poklopio sa glasanjem za proglašenje Rusije za državnog sponzora terorizma, okrivljujući za infiltraciju „prokremljovsku grupu”, koja je svoju veb stranicu isključila na nekoliko sati.

Lideri EU suočeni su sa slabim entuzijazmom za nastavak finansiranja Kijeva.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pozvao je u četvrtak, na prekid isporuke oružja Ukrajini, rekavši da njen sukob sa Moskvom “nije borba Evrope” i ponovivši prethodna upozorenja protiv ubrzanog članstva Ukrajine u EU ili NATO-u.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …