Rusiji i Iranu ne treba SWIFT!

Zemlje pod sankcijama mogu da obavljaju direktne transakcije, najavio je zamenik šefa Centralne banke Irana.

Iran i Rusija su zvanično prešli sa zapadnog sistema finansijskog kliringa SWIFT, na mehanizam direktnog međubankarskog transfera, rekao je zamenik šefa Centralne banke Irana (CBI)…

Mohsen Karimi rekao je u nedelju iranskoj državnoj televiziji da sistem omogućava kompanijama u obe zemlje da trguju u svojim nacionalnim valutama umesto da koriste dolar ili evro, prenela je novinska agencija FARS.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Povezali smo mreže finansijske korespondencije dve zemlje“, objasnio je on.

„To znači da bankama naše dve zemlje Švajcarska, više nije potrebna za međusobnu komunikaciju i da poslovne banke obe zemlje mogu da uspostavljaju međusobne brokerske odnose.

Iranski izvoznik, sada može da fakturiše ruskoj strani u rijalima i dobija novac od njih preko ruskih banaka u Iranu“, dodao je Karimi, napominjući da sistem takođe omogućava plaćanja u ruskim rubljama.

Sa sedištem u Belgiji, SWIFT je veoma siguran bankarski sistem za razmenu poruka koji omogućava finansijske transfere širom sveta.

Iako mnoge zemlje imaju sopstvene sisteme za razmenu poruka, većina globalnih transakcija se i dalje obavlja preko SWIFT-a.

Prošle godine su ključne ruske banke isključene iz mreže u okviru sankcija, u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Zapadna ograničenja primorala su Rusiju da aktivno promoviše svoj domaći platni sistem SPFS, koji je prvi put uveden, kada su SAD uvele sankcije protiv zemlje 2014. godine, kao alternativu SWIFT-u.

Sistem, koji omogućava razmenu finansijskih poruka između banaka u zemlji i inostranstvu, u prvoj polovini prošle godine imao je 514 učesnika, uključujući 131 strano lice, iz 15 zemalja.

Iran i Rusija bili su na meti zapadnih sankcija.

Zemlje su prvo najavile planove da izbace zapadne valute iz međusobnih obračuna i koriste alternativne finansijske sisteme u trgovini do 2022.

Tokom sastanka šefova njihovih centralnih banaka krajem prošlog meseca, Teheran i Moskva potpisali su sporazum kojim se formalizuje, ta aspiracija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …