“Nisi frajer…”

Kako bi trebalo reagovati na ovakve reakcije maloletnika pitanje je o kojem svi razmišljamo. Za sada vidimo je država prepustila policiji da se bavi i onima koji na društvenim mrežama prete ali i onima, koji ne shvataju težinu počinjenih zločina.

Imitiranje dečaka koji je usmrtio učenike i čuvara u školi Vladislav Ribnikar, divljenje, ismevanje.

Sve su to neprimerene reakcije, koje se u protekla tri dana mogu videti na društvenim mrežama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Nisi ti frajer, ako uradiš ovako nešto. Ne – ti si frajer ako shvatiš da s tobom nešto nije u redu i odeš da popričaš sa nekim“, poručuje ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Posla za Odeljenje za visokotehnološki kriminal je sada mnogo više, a na policiji je da izvrši trijažu objava na internetu.

Pitanje je koliko će biti onih, za koje je moguće krivično pravno procesuiranje, ukazuje advokat Ivan Ninić.

„To može da deluje preventivno na ljude da vode računa šta pišu, posebno na mlade ljude, da ne vrše glorifikaciju takvih pojava u društvu, ovakvih pojava, kao što su ove dve osobe u protekla dva dana ali neće svi ti ljudi završiti u zatvoru zbog toga“, kaže Ninić.

Umesto privođenja potrebno je tražiti uzroke, zbog kojih je došlo do određene reakcije, smatraju oni koji se bave pravima dece.

„Ne postoji jedan nadležni organ za koji možemo da kažemo da je odgovoran za ovakvu situaciju, niti treba da bude.

Poenta je da se na svim nivoima radi sa detetom i da se utiče na to da se više ne dolazi do ovakvih situacija“, kazala je Jelena Paunović, direktorka Centra za prava deteta.

Veruje ministarka zdravlja da bi oni koji veličaju zločin trebalo da dobiju odgovor od većine kako bi sa takvom praksom prestali.

„Moramo se dozvati pameti, lepa vest, uspesi ove dece, njihove radosti, njihove zlatne medaljena takmičenjima, to treba da bude vest.

Oni, koji prave gluposti treba im na mrežama reći: ‘Ti si budala, ti nisi frajer, ti nisi in, ti si najobičnija budala i bolje ti je da se smiriš’“, zaključila je Danica Grujičić.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …