Britanski poslanici traže da NATO zaštiti crnogorske hrišćane od vlasti

U Crnoj Gori je na delu „velika krađa oltara“, a NATO treba da zaštiti hrišćane od vlasti u toj zemlji, navode britanski poslanici Tim Faron i Stiv Bejker.

Faron, koji je poslanik i bivši lider Liberalnih demokrata i Bejker, poslanik Konzervativne partije, u autorskom tekstu za „Njuzvik” kažu da „sloboda veroispovesti treba svugde da bude zaštićena“, te da u Crnoj Gori hrišćanskim sveštenicima „prete, tuku ih i hapse zbog njihove odbrane svoje vere i prava da je ispoljavaju kako žele“.

Dvojica britanskih poslanika kažu da je crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti protivan „modernim, demokratskim, parlamentarnim normama, vladavini prava, pravu na svojinu i pravu na veroispovest“.

Kako objašnjavaju, ovim Zakonom uvedena je „državna licenca za ispovedanje vere“, te politička, umesto sudske, arbitrarnost u slučaju imovinskih sporova.

„Pošto 80 odsto Crnogoraca pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, 800 godina starom ogranku pravoslavnog hrišćanstva, takav zakon postaje diskriminišući za hrišćane, a njegove odredbe u vezi sa imovinom postaju slučaj Velike krađe oltara (Grand Theft Altar)“, navode britanski poslanici, aludirajući igrom rečima na nasilnu video-igru „Grand theft auto (GTA)”, u kojoj glavni junak otima automobile uz upotrebu nasilja.

Britanski poslanici navode da „isti čovek vlada Crnom Gorom već 30 godina“, te da crnogorska vlast ima lošu reputaciju, ogrezlu u korupciji, ućutkivanju novinara, gušenju opozicije, zbog čega je Crna Gora „od nove demokratije postala hibridni autoritarni režim“.

„Predsednik Milo Đukanović je izvukao korist i bio previše lako prihvaćen kod zapadnih sila zahvaljujući nedostatku nadzora. Njegova transformacija od odanog sledbenika Slobodana Miloševića do pretendenta na ulazak u EU trebalo je da izazove sumnjičavost. Ali nije. Umesto toga, prihvatili smo ga u NATO“, navode britanski poslanici.

Objašnjavaju da je razlog možda to što je Crna Gora smatrana za premalu ili zemlju koja je predaleko od velikih izazova globalne politike.

„Dovodeći u pitanje prava hrišćana, Đukanović je stavio svoju zemlju na tu mapu. Sada, kada je ušao u veliki dug prema Kini i sa željom da produži 30-godišnju vladavinu, izgleda da više nema novca bez oduzimanja imovine“, pišu Faron i Bejker.

Oni pozivaju Britaniju i njene saveznike, ali i NATO da zaštite hrišćane u Crnoj Gori.

„Veoma je važno da delujemo. Dok traju hapšenja hrišćana, uključujući vladiku i prvog čoveka Crkve u Crnoj Gori, dok sveštenici i lekari protestuju zbog toga, dok se uništava imovina manastira i policija napada opozicione političare, jasno je da vlasti ne nameravaju da stanu“, kažu poslanici.

Dodaju da ne smeju stajati po strani i posmatrati smanjivanje prava na veroispovest.

„NATO treba da bude posvećen građanima Crne Gore, kao što je to slučaj u svim drugim članicama Alijanse. Ali ne i političkom liderstvu koje krši pravila NATO saveza. Ta pravila predviđaju odbranu zajedničkog nasleđa i civilizacije njihovog naroda, zasnovana na principima demokratije, individualne slobode i vladavine prava“, podvlače Bejker i Faron.

Poslanici pozivaju Britaniju i NATO da prekinu saradnju sa onima koji snose političku odgovornost za takvo stanje.

„Tehnička podrška im može biti blokirana, bankovni računi mogu biti zamrznuti i može im biti zabranjen ulazak u zemlje NATO. I nijedan resurs britanske vlade ne bi trebalo da bude dat na korišćenje, direktno ili indirektno, onima koji su odgovorni za napad na hrišćane i njihovu crkvu“, zaključuju poslanici, pozivajući britansku vladu da pomogne onima koji se bore za slobodu vere.

Check Also

Ogromna čast za Srbiju! Vučić dočekao velikog Si Đinpinga!

Poštovani predsedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju! Ovom posetom učinili ste ogromnu …