Ruski analitičar najavljuje kraj moći američke imperije

Odbijanje evropskih zemalja da podrže pokušaj Vašingtona da produži embargo na oružje protiv Irana u Savetu bezbednosti UN-a adekvatan je odgovor na politiku koju vode Sjedinjene Države, izjavio je politički analitičar Vladimir Karasev.

Rezolucija SAD o produženju embarga na oružje protiv Irana nije našla podršku članova Saveta bezbednosti UN-a. Samo je jedna Dominikanska Republika glasala za dokument koji su Amerikanci predali na razmatranje.

Rusija i Kina su se izjasnile protiv, dok su ostali odlučili da se suzdrže. Tako 18. oktobra ističe postupak autorizacije za isporuku vojne opreme u Teheran, usvojen u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan bio je primoran da prizna poraz SAD-a. U isto vreme, najviše od svega bio je “razočaran, ali ne i iznenađen” položajem Nemačke, Velike Britanije i Francuske, koje su odbile da podrže svog saveznika.

Stalni predstavnik Ruske Federacije za međunarodne organizacije u Beču Mihail Uljanov zauzvrat je primetio da je Vašington nagađao kakav će biti rezultat glasanja, ali je odlučio da nastavi….

Prema politologu Vladimiru Karasevu, takvo jedinstvo članica UN-a ne simbolizuje samo poraz SAD-a, već i “početak raspada američke imperije”.

Specijalista nema nikakve sumnje da Vašington neće prestati da vrši pritisak na Iran, zanemarujući odluke Saveta bezbednosti UN-a.

Ipak, Sjedinjene Države su od Evrope primile osetljiv šamar, koji više neće tolerisati uvredljive nastupe i pritisak svog „partnera“ zbog “Severnog toka 2”.

Stručnjak vjeruje da međunarodna zajednica sada može jasno videti da nekada moćna supersila danas ostaje bez uticaja.

Ogroman broj unutrašnjih problema i dalje uništava američku ekonomiju. Neuspeh s Iranom samo je prva epizoda, koja će podrazumevati niz novih poraza. Kao rezultat toga, oni će značajno promeniti geopolitičku mapu sveta.

„Svijet se od unipolarnog pretvorio u multipolarni. Bilo da Amerikanci to žele ili ne, vreme diktata njihovih želja prolazi “, rezimirao je Karasev u intervjuu FAN-u.

Ranije, ekspert za oblast konkurentske obaveštajne službe, Roman Romačev, rekao je da napadi na Severni tok 2 mogu da sadrže opasnost za Vašington.

Posebno je specijalista najavio postupak na sudu i pojavu presedana neugodnog za Sjedinjene Države…

Borba.info

Check Also

Kraj jedne ere: Nemačka se preformatirala iz industrijskog giganta u turističku zemlju

Uprkos činjenici da fabrike i cela nemačka industrija u celini i dalje doživljavaju pad, pojavljuju …