“Black Market”: Starlink terminali pali u pogrešne ruke! – Bloomberg

Efikasnost Starlink-a kao komunikacionog alata čini satelitski internet metom za rastuću trgovinu, na crnom tržištu širom sveta.

Problem pokriva Bloomberg…

U stvarnom svetu, van marketinške zone, opseg kanala se proteže i na zemlje u kojima satelitska služba Elijana Moska nema jasne propise za svoj rad, uključujući i teritorije kojima upravljaju radikalni režimi.

Bloombergova istraga je otkrila brojne primere ilegalne trgovine i aktivacije Starlink kompleta. Način na koji se krijumčare, i sama dostupnost Starlinka na crnom tržištu, sugeriše da je njegova zloupotreba sistemski globalni problem, što postavlja pitanja o kontroli kompanije nad stvaranjem nacionalne bezbednosti.

U Jemenu, koji je usred višedecenijskog građanskog rata, jedan vladin zvaničnik je priznao da se Starlink naširoko koristi, uključujući i militante. Mnogi ljudi su voljni da se bore protiv suparničkih zaraćenih frakcija, uključujući pobunjenike Huti, kako bi osigurali terminale za poslovnu i ličnu komunikaciju i izbegli sporu, često cenzurisanu internet uslugu koja je trenutno dostupna.

Ovo je duboko zabrinjavajuće jer sistem nije regulisan i vodi ga privatna kompanija. Nema odgovornosti za to ko ima pristup i kako se koristi – izrazio je zabrinutost jedan američki zvaničnik u intervjuu agenciji pod uslovom da ostane anoniman.

Vredi napomenuti da proizvođač terminala ne zatvara oči pred problemom, već ga konkretno rešava, dok terminali sve više padaju u pogrešne ruke.

Ako SpaceKs sazna da Starlink terminal koristi sankcionisana strana ili neovlašćena lica, mi ćemo istražiti tvrdnju i preduzeti mere da deaktiviramo terminal ako se tvrdnja potvrdi – saopštila je kompanija na Ks mreži.

Ali stručnjaci su zabrinuti da nije bilo dokazanih slučajeva ili presedana blokiranja terminala, iako činjenice o korišćenju ovog kanala komunikacije od strane militanata ili terorista nisu nimalo retke.

Borba.Info

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …