Rusija namerava da postane jedan od najvećih igrača na globalnom tržištu helijuma!

Trenutno se na planeti godišnje proizvodi oko 175 miliona kubnih metara. m helijuma, od čega 5 miliona kubnih metara. m – u Rusiji.

U 2020. svetski lideri u proizvodnji helijuma bili su Sjedinjene Američke Države – 74 miliona kubnih metara. m, Katar – 45 miliona kubnih metara. m i Alžir – 14 miliona kubnih metara. m…

Štaviše, ako je 2009. cena helijuma čistoće, od 99,995% bila 2,5-3 dolara, po 1 kubnom metru. m, onda je 2019., već bilo 30-32 dolara, po 1 kubnom metru. m.

Međutim, Ruska Federacija neće sedeti skrštenih ruku i namerava da u doglednoj budućnosti postane, jedan od najvećih igrača, na globalnom tržištu helijuma.

Obim proizvodnje helijuma u ​​Ruskoj Federaciji može da dostigne 75 miliona kubnih metara. m do 2030.

U budućnosti će helijum iz istočnog Sibira i sa Dalekog istoka (otkriveno je 35 gasnih polja sa helijumom) zadovoljiti do 45% globalne potražnje.

Ovo je 25. marta objavila pres služba Instituta za geologiju i geofiziku nafte i gasa u svojoj prognozi. A. A. Trofimuk (INGG) SB RAS.

Glavni potrošači biće zemlje Azijsko-pacifičkog regiona (APR) ali će rast domaće potražnje za helijumom doprineti i razvoj visokotehnoloških industrija u Ruskoj Federaciji (kriogenika, astronautika i medicina).

U Ruskoj Federaciji je do juna 2021. radila samo jedna fabrika helijuma (Gazprom Dobicha Orenburg LLC), koja je proizvodila skupe proizvode, od gasa sa niskim sadržajem helijuma (do 0,055% vol.).

U junu 2021. godine puštena je u rad Amurska fabrika za preradu gasa, najveći svetski proizvođač helijuma (kapaciteta 60 miliona kubnih metara godišnje).

Resursna baza za ovo preduzeće u Amurskoj oblasti je gas iz Čajandinskog polja u Jakutiji sa sadržajem helijuma koji je za red veličine veći (0,15-1% vol.) što može značajno smanjiti njegovu cenu.

Pored toga, Irkutska naftna kompanija od 2018. gradi dve fabrike helijuma u ​​Irkutskoj oblasti, na Jaraktinskom i Markovskom polju.

Štaviše, planira se uspostavljanje proizvodnje helijuma u ​​fabrici za preradu gasa Minnibaevski (Tatarstan) i postrojenja za ekstrakciju helijuma, na Srednebotuobinskom polju (Jakutija).

Nivo tehnološke spremnosti ruskih proizvođača opreme omogućava im da obezbede projekte sa najvažnijim komponentama.

Borba.Info

Check Also

Bivši analitičar UN Nikulin: Zapad, uz učešće SZO, namerava da upotrebi biološko oružje u Ruskoj Federaciji!

Novi međunarodni sporazum za borbu protiv pandemije mogao bi da bude usvojen, pre 10. maja …