Tramp mobiliše hiljade vojnika pod teškim naoružanjem da zaustavi građanske nemire

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je da će da pošalje vojsku kako bi ugušio građanske nemire u državi zbog smrti Afroamerikanca tokom hapšenja.

Rekao je da ukoliko gradovi i državae ne uspeju da kontrolišu proteste i zaštite svoje građane rekoa je da će mobilisati vojsku i brzo rešoto problem za njih, prenosi BBC.

“Zakleo sam se da ću braniti Ameriku i to ću i uraditi. Pravda za Flojda će biti dosegnuta, ali ne možemo da dozvolimo nasilnim demonstrantima da ugroze naše miroljubive građane. Ja sam saveznik svih mirnih demonstranata, ali je to narušeno profesionalnim anarhistima, antifa i drugima.”

Spomenuo je i da se hrabre medicinske sestre, koje se bore protiv koronavirusa, plaše da izađu iz kuće.

“Pravda, ne haos je naša misija, i uspećemo, 100 odsto. Naša zemlja uvek pobeđuje. Zato preduzimam monentalne predsedničke akcije, mobilišem sve civilne i vojne resurse.”

“Šaljem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i prestavnika zakona da zaustave vandalizam.”

Najavio je da će policijski čas biti striktno poštovan.

Protesti zbog smrti Džordža Flojda ulaze u sedmi dan.

Dok je Tramp govorio u Beloj kući, policija je rasterala demonstrante iz obližnjeg parka sa suzavcem i gumenim mecima.

Zatim je predsednik prešao park i pozirao pored oštećene crkve, izazivajući kritike da koristi mirne demostrante kao priliku za fotografiju.

Guverner države Njujork Endrju Kuomo poručio je “Hvala, ali ne” pretnji predsednika Donalda Trampa da će mobilisati vojsku kako bi se izborili sa neredima nastalim nakon smrti nenaoružanog Afroamerikanca kome je policajac klečao na vratu nakon što ga je uhapsio, prenosi Tanjug.

“Predsednik pokušava da prekroji stvarnost”, rekao je Kuomo i dodao da se čak i u Vašingtonu ima ljudi na ulicama koji protestuju.

“To su mirni protesti. Uglavnom su to mladi ljudi, belci, koji su uvređeni onim što su videli kada je ubijen Flojd, što i treba da budu”, rekao je Kuomo za Si-En-En.

Kuomo inisistira na tome da su to sporadični slučajevi destruktovnog ponašanja i da čine neznatnu manjinu demonstranata.

“Kriminalne aktivnosti ne možemo tolerisati i moraju se zakonski sankcionisati, ali pljačkaši su se umešali sa demonstrantima. Međutim, ono što je predsednik danas uradio jeste da je pozvao američku vojsku protiv američkih državljana”, rekao je Kuomo.

(B92)

Check Also

NATO namerava da i dalje koordiniše pomoć Ukrajini!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u četvrtak, 30. maja, na konferenciji u Pragu, najavio …