UDARNA VEST: Nepoznata avijacija sa srpskim pilotima napala turske trupe u Libiji

Kraj rata u Libiji je još jako daleko, ali „nepoznata letelica“ ruske proizvodnje već je počela da deluje. Borci MiG-29 započeli su seriju napada na turski teretni brod s oružjem i fregatu turske mornarice.

Takođe je uočen transfer međunarodnog kontingenta plaćenika u Libiju. Očigledno, u severnoj Africi započinje još jedan potpuni rat, u kom će ponovo učestvovati široka međunarodna koalicija.

Oko situacije u Libiji javlja se puno dezinformacija, ali pokušajmo da izdvojimo činjenice. Opšti kontekst građanskog rata zapada i istoka Libije mora se uzeti u obzir.

Na strani zvaničnog Tripolija i vlade Fajez al Saraja (PNS) su Turska i Katar. LNA Kalifa Haftara podržava široka međunarodna koalicija u koju su donekle uključeni Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Francuska. Uprkos priznavanju PNS-a od strane Kremlja, čini se da su simpatije ruskog rukovodstva na strani feldmaršala.

Pre više od godinu dana, LNA je pokušala da uredi blic-krig, odmah zauzevši Tripoli, ali se zaglavila. Glavni grad ja zadržan, štaviše, nakon zvaničnog poziva PNS-a, Ankara je prebacila svoje trupe i militante sa severa Sirije u Libiju.

Uz njihovu podršku i široku upotrebu turskih napadačkih bespilotnih letelica, vojska Kalife Haftara trpela je poraz za porazom, vraćajući se na istok.

Plemenski savezi se sada zaklinju na odanost vladi Fajez al Saraja. Sledeći cilj, Tripoli je nazvao napad na grad Tarhuna, važan centar za podršku snabdevanja LNA.

Feldmaršalu u pomoć doleću “nepoznati avioni” ruske proizvodnje, borbeni avioni MiG-29 i, verovatno, bombarderi Su-24. Borbeni avioni nemaju identifikacione oznake, a njihovi piloti tvrdoglavo ćute u vazduhu, tako da je još uvek teško utvrditi njihovo poreklo.

O tome postoje mnoge verzije: neki govore o “Putinovim sokolovima”, drugi o “Lukašenkovim jastrebovima”, a treći pričaju o srpskim pilotima za kontrolnim tablama.

Najvažnije nije gde, već zašto su stigli. Na primer, pojedini stručnjaci veruje da MiG-29 mora da “prizemlji” turske UAV-ove da bi smanjio ofanzivni potencijal PNS-a. 

Takođe je skrenuta pažnja na činjenicu da je Ankara mogla da odgovori na pojavu borbenih aviona prebacivanjem sopstvenih F-16. Navodi se da su “neidentifikovani” MiG-29 grubo oterali turski brod koji je nosio puno oružja PNS-u, kao i ratni brod turske mornarice koji ga prati.

Informacije su različite: brojni izvori javljaju da je izvršen pravi vazdušni napad, dok drugi kažu da je avion koristio lako oružje, prolazeći „rafalom“ u blizini neprijateljskih brodova.

Podsetimo da je na obale Libije predsednik Erdogan poslao fregate Gabja 496 Gokova i 497 Goksu američke proizvodnje kako bi pokrio PNS svojim sistemom protivvazdušne odbrane.

Ovaj događaj će očigledno podići konfrontaciju na sasvim novi nivo. Turci će bez sumnje odgovoriti prenošenjem sopstvenih borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane u Libiju i ojačaće morsku komponentu.

Haftar dobija ogromnu pomoć sa druge strane. U pomoć feldmaršala, stigao je odbor sa plaćenicima iz brojnih stranih država: Francuske, Južne Afrike, Australije, Velike Britanije, Malte, pa čak i SAD. Veruje se da će njihov zadatak biti da zaustave isporuku turskog oružja PNS-u.

Očigledno je da su svi protiv Ankare zbog sporazuma o podeli međunarodnih voda, a koji je Ankara primorala zvanični Tripoli da potpiše.

Zahvaljujući njemu, kontrola nad teritorijama Istočnog Sredozemlja, gde su se energetski interesi mnogih igrača isprepletali, pala je u ruke predsednika Erdogana.

U ovoj fazi izgleda da je Ankara pobednica: dok u Tripoliju ima lojalni PNS, svi memorandumi ostaju validni. To znači da će Turci do kraja podržati Fajezovu vladu, a njegove šanse su vrlo dobre. 

Za sada niko ne može da predvidi ponašanje Rusije i šta će se dalje događati. Situacija previše liči na onu u Siriji pre ulaska Rusije u rat, kada je izgledalo da su SAD završile posao a onda je ruska vojska iznenada ušla i napravila preokret.

I naravno, ostaje pitanje, šta rade srpski piloti u ruskim avionima bez oznaka koji bombarduju turske položaje.

Autor: Borba.info

Check Also

Izrael ima tri opcije za udar na Iran!

Prema međunarodnom pravu, izraelski vazdušni napad na iransku ambasadu u Siriji 1. aprila, predstavlja napad …