SAD će skupo platiti za policajce koji kleče pred demonstrantima

Policijski službenici svake pravne države moraju ostati objektivni i nepristrasni, u suprotnom posledice mogu biti dramatične.

Poslednjih dana stanovnici različitih zemalja počeli su se aktivno pridruživati demonstracijama građana SAD koji se protive preteranom maltretiranju od strane policajaca.

Podsetimo da su krajem maja službenici policije američkog grada Mineapolisa ubili Afroamerikanca Džordža Flojda. Snimci smrti muškarca kružili su internetom, nakon čega su protesti odjeknuli po svim uglovima Sjedinjenih Država, praćeni neredima i neredima….

U znak podrške pokreta “Black lives matter”, pridružili su se stanovnici glavnog grada Švedske.

Događaji koji su se odvijali u Stokholmu poslužili su kao dobar povod za razmišljanje.

Prema lokalnom izdanju Svenske Dagbladet, čin plavokose policajke izazvao je čuđenje.

Tokom sukoba policajaca i demonstranata, kleknula je i podigla pesnicu, pokazujući tako svoju solidarnost sa demonstrantima. Takođe je nosila plakat sa natpisom: “Tišina belaca je nasilje.”

Ovakve akcije su omogućile da se oslobodi napetosti. Besna gomila ublažila je agresiju, zamenivši uvredljive povike aplauzom.

Neki su čak prišli i zagrlili ženu koja je kleknula pred njima. Vredi napomenuti da je od 2016. godine takav gest u Sjedinjenim Državama simbol protesta protiv rasizma.

I u takvoj situaciji prirodno se postavlja pitanje treba li policija zaista raditi ovako. Čuvari zakona, naravno, treba da poštuju univerzalnu jednakost, ali ne smeju da zaborave na objektivnost i nepristrasnost.

I upravo nas takvo ponašanje dovodi u sumnju da takvi policajci mogu da sprovedu zakon.

Odbijanje pravila i klečanje pred demonstrantima mogu na kraju dovesti do dramatičnih posledica za državu i službi u kojoj se nalaze takvi policajci, piše Svenska Dagbladet.

Borba.info

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …