Tepić: Vlast omogućava trgovinu oružjem čoveku koji je na crnoj listi SAD

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić optužila je danas vlast Srbije da firmi Arameks omogućava da nesmetano trguje oružjem, iako, po njenim rečima, zna da je ta kompanija povezana sa “najproblematičnijim i najvećim trgovcem naoružanja u regionu, Slobodanom Tešićem koga su SAD stavile na crnu listu”.

Ona je zatražila od Ministarstva trgovine, kao jedino nadležnog za izdavanje dozvola za trgovinu oružjem, ali i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se oglase tim povodom i objasne “dokle će Srbiju dovoditi u problem i rizikovati živote svih nas, izdajući dozvole za trgovinu oružjem sa državama koje su pod embargom UN”.

“Arameks je ime nove firme povezane sa Slobodanom Tešićem i direktorom njegovih firmi u BiH Draganom Kapetinom koga je Milorad Dodik izabrao da bude direktor Direkcije RS za promet naoružanja i vojne opreme, što je analogno našem SDPR-u”, navela je Marinika Tepić.

Po njenim rečima, Tešić i Kapetina su bili pod sankcijama EU jer su “godinama unazad bili optuženi uz dokaze da su korumpirali državnike, tužioce, da su njihovoj deci plaćali školarine i odmore”.

“Tešić je Vučićev omiljeni trgovac oružjem i pored toga što je i danas na crnoj listi SAD koje tvrde da predstavlja bezbednosni rizik ne samo za tu zemlju već za ceo svet. Da je omiljen dokazano je još 2013. kada je Vučić kao ministar odbrane, mimo svih protokola ubacio Tešića u državnu delegaciju u pregovorima sa Libijom iako je tad bio na crnoj listi UN”, navela je Marinika Tepić.

Dodala je da se u bazi podataka Agencije za privredne registre (APR) nalazi ime Sanje Kapetine, ćerke Dragana Kapetine, kao jednog od podnosilaca zahteva za registraciju firme Arameks, što, kako je navela, ukazuje na direktnu vezu Slobodana Tešića sa tom kompanijom.

Potpredsednica SSP je navela i da je nedavno u Libiji, gde je u toku gradjanski rat, pronadjena mina iz valjevskog Krušika kao i da je došla do podataka da je “identičnu minu u identičnom periodu, sa potpuno istim oznakama izvozila firma Arameks”.

“Sigurna sam da je to razlog zašto Aleksandar Vučić, Rasim Ljajić i Krušik ćute”, kazala je Marinika Tepić.

Ocenila je i da je slučaj preduzeća GIM i izvoza naoružanja u koje su po njenim rečima, umešani ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i njegov otac Branko, “mali deo onoga što Slobodan Tešić kao najproblematičniji trgovac oružjem u regionu, radi uz trajnu saglasnost države i potpunu dozvolu Aleksandra Vučića”.

(Beta)

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …