Aleksandar Radić: Vojni rok predlaže politički vrh, a služiće ga sirotinja

Posle dolaska na vlast Srpske napredne stranke 2012. godine, očigledno je da su ljudi, koji imaju moć u toj partiji, prepoznali odbrambenu industriju i poslove izvoza, ali i nabavke za domaće potrebe, kao priliku da se lako dođe do novca.

To je istakao vojni analitičar Aleksandar Radić prilikom odgovaranja građanima na pitanja sa Instagrama.

On je podsetio da je „partijski kadar preuzeo ‘Jugoimport SDPR’, kao i poslove u Ministarstvu odbrane” tom prilikom, te istako da mu je „vrlo interesantna pojava” Nenada Miloradovića, za koga kaže da je „preživeo više partijskih promena” i koji je „Jugoimport SDPR„” prešao u Ministarstvo odbrane 2015. godine.

„On je uspostavio jedan mehanizam kartelizacije interesa istraživanja nabavke naoružanja i vojne opreme iz zemlje i inostranstva, u samom resoru i sa druge strane proizvodnje u odbrambenoj industriji”, ističe Radić.

Stvoren je jedan širi interesni kartel, kao i podgrupe u tom kartelu, navodi Radić, gde „očigledno postoji konkurencija unutar SNS-a”, tačnije, „ko će da uzme koji deo kolača”.

„Sve se svodi na isto – borbu za uticaj i borbu za pare, koja je, nažalost, isplivala kao jedna ružna, muljevita poplava sa aferom ‘Krušik’”, zaključuje Radić.

Odgovarajući na pitanja o uvođenju obaveznog vojnog roka u našoj državi, koja su i ove godine jedna od udarnijih tema, Radić je naglasio da smatra da je sama ideja potekla od samog predsednika države, Aleksandra Vučića.

„Ideja da se obnovi služenje vojnog roka dolazi od političkog vrha. Mislim da dolazi direktno od predsednika, Aleksandra Vučića, kao i da to nije zahtev i pritisak Vojske Srbije. Zato mislim da su u SNS-u prvo napravili dobre analize, te da će takav jedan mehanizam obaveznog služenja za njih doneti političke koristi”, objašnjava Radić.

S obzirom na uobičajenu praksu kod nas da sve ideje vrlo brzo dođu do svoje deformacije, objašnjava sagovornik, on smatra da će slična sudbina zadesiti i ideju obaveznog služenja vojske.

„Vojni rok će, na kraju, uglavnom da služi, što se kaže simbolično, ‘sirotinja’, a to je glasačka mašina SNS-a. Ako takve ljude dovedete u stroj, jasno je da će to biti samo još jedan argument više za vlast koja stvara sliku o tome da je Srbija ‘ugrožena zemlja’, ‘da smo mi pod opsadom’, ‘da je potrebno da se branimo’. Odgovor je jedna snažna nacionalistička nota, koja povremeno prelazi u šovinizam, a od ljudi koji su tako oblikovani ne može da se očekuje kritička svest i da prepoznaju vojsku kao jednu važnu društvenu temu u kojoj bi trebalo da se kaže: ‘Stop svakom partijskom uticaju’”, naglašava Radić.

Obnavljanje služenja vojnog roka u Srbiji sada je jedna vrlo osetljiva tema, istakao je Radić i obrazložio da iako je Vojsci Srbije potrebna „popuna” iz vojne organizacije ne stižu zahtevi za obnavljanje služenja vojnog roka, te da je potpuno jasno da organizacija iz 2006. i 2007. godine ne može da obezbedi razvoj jedinica bez „podmlađene, pasivne rezerve”.

„To ne može da se završi petnaestodnevnim kursevima. Vojska Srbije ili mora radikalno da se reorganizuje i da Srbi, prvi put u istoriji, dobiju jednu usko profesionalnu vojnu organizaciju, koja bi bila otuđena od srpskog društva ili da se obnovi služenje vojnog roka u obimu nekog višemesečnog, intezivnog kursa (odnosno) obuke”, istakao je Radić.

(Danas)

Check Also

Izrael ima tri opcije za udar na Iran!

Prema međunarodnom pravu, izraelski vazdušni napad na iransku ambasadu u Siriji 1. aprila, predstavlja napad …