“Očekujem iznenađenja – ako bude tako, odbiću Trampa”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je najteže i najkomplikovanije pitanje za nas u ovom trenutku pitanje Kosova i Metohije.

On je rekao da je Srbija dobila agendu sastanka u Vašingtonu 3. septembra koja ima samo jednu problematičnu tačku za srpsku stranu, ali nije siguran da će se na tome zaustaviti.

“Ja nisam siguran da će to na tome da se zaustavi. Nažalost, moj politički nos neretko je dobro osećao različite vrste mogućih iznenađenja, zamki i svega drugog”, rekao je Vučić.

On je rekao da albanski zvaničnici govore stalno da idu na pregovore “po priznanje”.

“Očekujem iznenađenja, odmah da vam kažem. Ne libim se da to kažem, a izviniću se američkoj administraciji ako ga ne bude”, rekao je on.

Vučić je napomenuo da je predsednik SAD Donald Tramp i ranije govorio da je pitanje “međusobnog priznanja” tema dijaloga Beograda i Prištine i dodao da će u SAD i pred međunarodnom zajednicom “jedina tema biti međusobno priznanje”.

“Da mi je glava na panju ili pred kakvim god da smo izazovima, mi ćemo čuvati naše nacionalne interese”, napomenuo je on.

Vučić je za televiziju Pink rekao da je pobednik u sukobu 1999. godine bio NATO, te da Srbija nije dobro reagovala ni na pogrom 2004. godina na Kosovu i Metohiji, kao ni na proglašenje nezavisnosti Kosova.

“Najveći naš problem je što se mi pravimo da se ništa nije dogodilo, moramo da platimo ogromnu cenu svih tih poraza”, rekao je on.

Vučić je rekao da je sastanak zakazan za 3. septembar, a ako američka strana bude zadovoljna biće održan sastanak i 4. septembra na najvišem nivou.

“Voleo bih kada bi agenda bila onakva kakva nam je javljena iz Vašingtona, ali plašim se iznenađenja i brinem se da je taj moj strah opravdan”, napomenuo je Vučić.

Kako je rekao, bavi se temama od pre 10-12 godina, jer pokušava da ispravi greške koje je tadašnja srpska vlast napravila.

“Nemam tremu, imam iskreni strah, ali to ne znači da neću da se borim svom snagom i svim srcem”, rekao je on pred put u Vašington.

Vučić je rekao da za razliku od onih koji govore “lako ćemo”, on će se sigurno više boriti.

Dodao je da mu je mnogo važno šta ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji misle, te da “nema bojazan da kaže istinu u lice onima koji su zemlju uništili i nemaju nijednu ideju osim srušiti Vučića”.

Vučić je rekao da ako bi prihvatio da će biti iznenađenja, veruje da bi bio prvi Srbin koji bi imao bilateralni susret sa Trampom.

“Pošto mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenja, jer to osećam, a ne zato što imam podatke, pre će biti da ću to da odbijem i da do tog susreta neće doći”, rekao je on.

“Mi počinjemo u 10 sati ujutru po istočnom američkom vremenu sa pregovorima i razgovoirma o ekonomiji, tu se možemo dogovoriti sa Prištinom za tri, četiri ili pet sati, a onda imamo nastavak, a ja čekam šta će biti na nastavku”, podvukao je Vučić.

(B92)

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …