Nemačka neće nasesti na američke trikove za zaustavljanje „Severnog toka 2“

Nemačka ne može da preživi od tečnog gasa iz SAD-a. Ona je jedina industrijska sila u Evropi, a industriji su potrebni veliki energetski resursi, koji tankerima iz Amerike u tim količinama ne mogu biti dopremljeni, smatra generalni direktor ruskog Instituta za regionalne probleme Dmitrij Žuravljov.

On objašnjava da će stoga, dvoumeći se između ekonomske koristi i političke unije, Nemci, svakako, želeti da završe izgradnju „Severnog toka 2“ i neće nasesti na američke trikove.

Žuravljov, komentarišući izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da podržava stopiranje izgradnje tog gasovoda zbog „trovanja“ ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, dodaje da će sankcije protiv „Severnog toka 2“, ukoliko budu uvedene, imati dalekosežne posledice, s obzirom da bi to dovelo do podrivanja energetske bezbednosti Nemačke i niza drugih zemalja EU, upozoravaju ruski eksperti.

Polazeći od toga da „Severni tok 2“ nije samo ruski, već je, pre svega, evropski projekat i da ga je prvobitno pokrenula evropska strana kako bi povećala svoju energetsku bezbednost zbog odluke o napuštanju korišćenja energije iz atomskih elektrana do 2022. godine, a takođe i uglja kao goriva u energetici, ruski analitičari ocenjuju da će u Nemačkoj prevladati „zdrav razum“. Na tome je upravo i bazirana pozicija Nemačke, koju je uprkos ogromnim pritiscima od strane SAD, Berlin više puta iskazivao.

Trenutna situacija sa ruskim opozicionim liderom, ocenjuju analitičari, stvorena je kako bi se Nemačka saterala u ćošak i naterala da povuče poteze koji ne odgovaraju „Mislim da će na kraju po ovom pitanju prevladati zdrav razum“, kaže Žuravljov.

Nemačka pod pritiskom Vašingtona

Diskusije oko budućnosti „Severnog toka 2“ uzavrele su nakon incidenta sa blogerom Aleksejem Navaljnim i tvrdnji Berlina da je on otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“ zbog čega se traži od ruskih vlasti da objasne nastalu situaciju.

Jedan broj nemačkih političara smatra da zbog „slučaja Navaljni“ treba prekinuti rad na gasovodu, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da su to dva odvojena pitanja, da bi se kasnije oglasio i portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, koji je rekao da Merkelova nije isključila da će razvoj situacije sa Aleksejem Navaljnim uticati na odluku o završetku izgradnje „Severnog toka 2“.

Osvrćući se na tu izjavu Zajberta, ruski analitičari napominju da portparol nemačke vlade nije dao nikakvu konkretnu izjavu o uvođenju sankcija protiv „Severnog toka 2“, već je samo rekao da ih „ne isključuje“. Takav potez, kako se ocenjuje, namenjen je smanjenju histerije, koja se namerno naduvava oko trenutne situacije kako bi se izvršio pritisak na vladajuću koaliciju Nemačke i kancelarku Merkel lično.

„Nemce, naravno, ometa politička strana – njihov glavni saveznik su Amerikanci. Iako aktuelna nemačka vlada ima teške odnose sa SAD, Amerikanci, koji zaista ne žele da „Severni tok 2“ bude realizovan, ostaju njihov strateški saveznik. Oni žele da Nemačka dobije njihov gas, jer je to korisno za SAD. Osim toga, to je za njih politički korisno i zato što time slabe Rusiju. Stoga Nemci, s jedne strane, sve vreme govore o ekonomskim koristima projekta, a s druge strane, počinju da govore o sankcijama i usporavanju izgradnje gasovoda“, objasnio je Žuravljov.

Obustavljanje projekta „Severni tok 2“ zbog situacije sa Navaljnim dovelo bi do prekida energetske saradnje Nemačke i Rusije, što bi naštetilo ugledu vlade Nemačke, dok bi operater projekta mogao da zatražiti nadoknadu štete.

Zbog toga su stručnjaci su uvereni da Nemačka neće pokleknuti pod pritiscima Vašingtona. Pored toga, nemačke firme su u ovaj projekat uložile milijarde dolara, a tome u prilog ide i činjenica da u ovom projektu učestvuje više od 100 kompanija iz 12 evropskih zemalja, a polovina njih je iz Nemačke.

Drugo, „Severni tok 2“ će omogućiti Nemačkoj ulogu jednog od najvažnijih gasnih centara u Evropi i garantovaće joj energetsku bezbednost.

Sankcije su moguće?

S druge strane, Donald Tramp je izjavio da podržava prekid izgradnje gasovoda, podsećajući da je on to i prvi predložio, s obzirom na to da „SAD štite Nemačku od Rusije“, dok Berlin pri tom plaća Moskvi „milijarde dolara“ za energente.

Istovremeno, ni sam Tramp nije siguran da je Nemačka spremna da se odrekne „Severnog toka 2“, budući da je Berlin, prema njegovim rečima, u teškom položaju zbog odluke da se odrekne uglja i nuklearne energije.

Američki lider je rekao da Vašington nema dokaze o umešanosti Rusije u „trovanje“ Navaljnog, ali je naglasio da će biti „vrlo ljut“ ako se to potvrdi. On je dodao i da američke vlasti nemaju razlog da osporavaju zaključak nemačkih stručnjaka u vezi s tim što se dogodilo Navaljnom i podsetio je da „niko nije bio stroži od njega prema Rusiji“.

Rusija je negirala bilo kakvu umešanost u incident, a iz Kremlja je saopšteno da je Moskva spremna da učestvuje u nepristrasnoj istrazi o navodnom trovanju ruskog opozicionara. S druge strane, Moskva ističe da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat i smatra da treba da ostane van politike, jer jača energetsku bezbednost same Evrope, a takođe i stvara platformu za razvoj ekonomske saradnje.

Međutim, pojedini eksperti ne isključuju mogućnost da će Tramp uvesti sankcije protiv „Severnog toka 2“ pre predsedničkih izbora u SAD, jer je „slučaj Navaljni“  dodatni izgovor za to.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ističe da će gasovod „Severni tok 2“ biti realizovan, bez obzira na sve poteškoće i situacije na tržištu, s obzirom da je to dugoročan projekat.

(Sputnik)

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …