Aljbin Kurti: Tačijev savetnik potvrdio planove o razmeni – Leposavić Srbiji, Preševo Kosovu

Leposavić, Medveđa i Bujanovac Srbiji, Preševo, Gazivode i Trepča Kosovu, stolica u UN za Kosovo, ali ne i priznanje od Srbije, detalji su navodnog dogovora koji je savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija, Ardian Arifaj, predočio tadašnjem kosovskom ministru zdravlja Arbenu Vitiji rekao je sinoć gostujući  u emisiji Desku na KTV bivši kosovski premijer i lider Samoopredeljenja (LVV), Aljbin Kurti.

U opsežnom intervjuu sa urednikom Kohe, Agronom Bajramijem, Kurti je izneo detalje o nekoliko privatnih razmena do kojih je došlo u vreme njegove vlade, konkretno – razgovoru Arifaja i Vitije, njegovom sastanku sa Tačijem i sadržaju pisma koje mu je uputio lider LDK Isa Mustafa.

Bilo noževa nad mapama

Kurti, je, koristeći metaforu kojoj često pribegava, rekao i to da je savetnik kosovskog predsednika Ardian Arifaj potvrdio tadašnjem ministru zdravlja, Arbenu Vitiji, da je bilo razgovora o razmeni teritorija – „nad kartama je bilo noževa, a viljuška je bila u rukama predsednika Srbije, Aleksandra Vučića“.

Sam Tači, kako tvrdi Kurti, njemu nije želeo da otkrije detalje dogovora sa Srbijom, zatraživši da to učini pred Skupštinom – „Rekao mi je da kada bi tvoja prijateljica, Vjosa Osmani, dozvolila da govorim pred Skupštinom, rekao bih tada,“ bio je zahtev Tačija, svedoči Kurti.

Međutim, o detaljima sporazuma dobio je informaciju posredno, preko tadašnjeg ministra zdravlja i njegovog bliskog saradnika Arbena Vitije i to pre sastanka sa Tačijem.

„Arifaj se sastao sa Arbenom Vitijom i rekao mu hajde da se dogovorimo, reci Aljbinu da će se to svideti i vama jer ste i vi za nacionalno jedinstvo. Tada ga je ministar pitao da li je dogovor dati Sever, a Arifaj je rekao ne, ne Sever. Leposavić da, ali Gezivode i Trepča ostaju i imovinu ne dajemo.“

S druge strane, prenosi Kurti detalje tog razgovora, Preševo bi pripalo Kosovu, ali ne i Bujanovac i Medveđa jer tamo kako je Arifaj rekao Vitiji nema Albanaca, već samo Srba.

„A priznanje Kosova? Priznanje od Srbije nemamo ali bismo imali stolicu u UN. Dakle predsednikov savetnik govorio je u ime Si Đinpinga i Vladimira Putina jer nema stolice u UN bez odluke Saveta bezbednosti. Dakle do ovog sastanka je došlo pre nego sam se sastao sa predsednikom Tačijem i on je znao da ja znam da taj sporazum postoji, ali on to nije želeo sam da mi kaže“, navodi Kurti.

Kada mu je Kurti sam rekao da je upoznat sa sadržajem razgovora koji se desio između Vitije i Arifaja, Tači mu je odgovorio – „ne uzimaj Ardiana Arifaja za ozbiljno, samo slušaj šta govori Bekim Čolaku“.

Ova ideja, kao i sastanak sa Tačijem su propali kada je Kurti odbio da bude „deo pregovora sa noževima“, ali upozorava da ona nije „mrtva“, a rezultat je dvogodišnjih pregovora iza kulisa, tvrdi Kurti.

LDK nije mogao da trpi pritisak Grenela

Više puta je ponovio da su glasači pre skoro godinu dana glasali za promenu i koaliciju LDK i LVV, ali da su ovu koaliciju uništili oni „koji su se priklonili predsedniku“, a tu je ponajpre svrstao trenutnog kosovskog ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua i lidera LDK Isu Mustafu.

Otkrio je i da mu je Mustafa poslao pismo u kom je naveo da će LDK „napustiti koaliciju čim prođe situacija sa virusom budući da ne mogu da izdrže pritisak koji trpe od Grenela zbog zahteva za ukidanjem taksi i odustajanja od principa reciprociteta“.

„Grenel je prihvatio zahteve jačeg jer je želeo brzi dogovor i stavio je pritisak na slabiju stranu. Ja nisam bio slabija strana, ali sam imao slabog partnera, koji je sada postao slabija strana“, rekao je Kurti pojašnjavajući da se „zahtev jačeg“ odnosi na zahtev Srbije da podela Gazivoda bude deo sporazuma.

Da do ukidanja reciprociteta nije došlo, ne bi bilo ni sporazuma iz Vašingtona, izneo je ocenu Kurti.

Sporazum u Vašingtonu je između Mičigena i Ohaja

Pismu lidera LDK prethodio je sastanak sa Hašimom Tačijem koji je održan 13. marta posvedočio je Kurti. Njegova namera bila je da se dogovore oko stavova u spoljnoj politici, dok je Tači tražio da se najpre slože oko unutrašnjih pitanja.

„Želeo je da se dogovorimo o unutrašnjoj politici. Kada nismo postigli dogovor da odemo u Vašington i potpišemo dogovor bez dijaloga i kada se nismo složili oko unutrašnje pre nego spoljne politike, kako je on to želeo, onda me je u ponedeljak 16. marta, u 16:00 pozvao telefonom i pitao me za mišljenje o proglašenju vanrednog stanja na njegovu inicijativu. Nakon što nije uspeo da podeli sa mnom kosovsku ekonomiju i kosovske institucije, a ja nisam pristao da se predam zahtevima Srbije i odem u Vašington bez ikakvog dijaloga radi brzog dogovora, prešao je na proglašenje vanrednog stanja, imali smo 19 zaraženih i nijednog mrtvog “, rekao je Kurti.

Insistiranje na proglašenju vanrednog stanja i od strane Agima Veljiua samo je jedan od koraka koji će kasnije dovesti do njegovog razrešenja, posvedočio je takođe Kurti.

O samom sporazumu u Vašingtonu rekao je da nije sporazum Kosova i Srbije, već sporazum Mičigena i Ohaja, takozvanih swing država koje imaju znatnu albansku i srpsku  dijasporu, a koje su na klackalici za podršku republikanskoj ili demokratskoj partiji.

Uplašili se borbe protiv korupcije

Odlukama koje je doneo za kratko vreme koje je proveo na vlasti kaže da je zadovoljan, a dva prelomna trenutka dala su nadu građanima, a uplašila njegove političke protivnike – raspuštanje bordova javnih preduzeća i otpočinjanje procesa vetinga u pravosuđu.

„Nisu verovali da ćemo se korupcijom baviti tako brzo i oštro“, rekao je.

Stoga veruje da će se broj glasova koji je LVV osvojio na parlamentarnim izborima oktobra prošle godine, udvostručiti.

„Daćemo sve od sebe da osvojimo 50% i više. Verujem da je to, zajedno sa gospođom Osmani izvodljivo. Ali moram da kažem da ćemo imati problem s kim da uđemo u koaliciju“, rekao je Kurti.

(kossev.info)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …