Borelj: Finalni dogovor Beograda i Prištine moguć za nekoliko meseci

Ostajemo odlučni da privedemo dijalog Beograda i Prištine uspešnom završetku, poručio je šef diplomatije EU Žosep Borel.

On je posle sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu, dodao da je finalni dogovor Beograda i Prištine moguće postići za nekoliko meseci, uz rad u dobroj veri i duhu kompromisa.

“Uspeh dijaloga Beograda i Prištine ključan je za stabilnost Zapadnog Balkana i cele EU”, istakao je Borelj.

“Mi ne propisujemo šta će biti rešenje već olakšavamo da dođe do dogovora. Niti želimo da veštački ubrzavamo pregovore niti da odugovlačimo s njima”, rekao je Borelj.

On je ponovio da postoji “samo jedan dijalog”, i to onaj koji “vodi EU”, a da su dobrodošle sve inicijative koje doprinose ovom procesu.

Borelj je po završetku sastanka u Luksemburgu, kojim je predsedavao, naglasio da je Savet EU zatražio puno jedinstvo i podršku kako za proces pregovora Beograda i Prištine tako i za rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Specijalni predstavnik za dijalog rekao je da “nije uvek lako, ali obe strane su izrazile spremnost da napreduju u razgovorima uprkos bolnim izazovima”.

Istakao je da je rešenje ”konflikta između Beograda i Prištine” neophodan uslov na putu Srbije i Kosova ka EU.

”Ulazak u EU je jasna perspektiva za ceo Zapadni Balkan, a u slučaju Srbije i Kosova imamo ovo specifično pitanje koje mora da se reši kroz pregovore”, rekao je Miroslav Lajčak.

Check Also

MUNJEVITI UDAR 2021 – Taktička vežba jedinica vojne policije… – VIDEO

U okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, na poligonu „Orešac“, kod …