Borelj: Finalni dogovor Beograda i Prištine moguć za nekoliko meseci

Ostajemo odlučni da privedemo dijalog Beograda i Prištine uspešnom završetku, poručio je šef diplomatije EU Žosep Borel.

On je posle sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu, dodao da je finalni dogovor Beograda i Prištine moguće postići za nekoliko meseci, uz rad u dobroj veri i duhu kompromisa.

“Uspeh dijaloga Beograda i Prištine ključan je za stabilnost Zapadnog Balkana i cele EU”, istakao je Borelj.

“Mi ne propisujemo šta će biti rešenje već olakšavamo da dođe do dogovora. Niti želimo da veštački ubrzavamo pregovore niti da odugovlačimo s njima”, rekao je Borelj.

On je ponovio da postoji “samo jedan dijalog”, i to onaj koji “vodi EU”, a da su dobrodošle sve inicijative koje doprinose ovom procesu.

Borelj je po završetku sastanka u Luksemburgu, kojim je predsedavao, naglasio da je Savet EU zatražio puno jedinstvo i podršku kako za proces pregovora Beograda i Prištine tako i za rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Specijalni predstavnik za dijalog rekao je da “nije uvek lako, ali obe strane su izrazile spremnost da napreduju u razgovorima uprkos bolnim izazovima”.

Istakao je da je rešenje ”konflikta između Beograda i Prištine” neophodan uslov na putu Srbije i Kosova ka EU.

”Ulazak u EU je jasna perspektiva za ceo Zapadni Balkan, a u slučaju Srbije i Kosova imamo ovo specifično pitanje koje mora da se reši kroz pregovore”, rekao je Miroslav Lajčak.

Check Also

Zaharova hitno reagovala, na monstruoznu izjavu američkog generala…

Pentagon je priznao grešku tokom vazdušnog napada u Kabulu u kojem su poginuli ljudi. Izjavu …