Izraelska vojska promenila pravila, za otvaranje vatre na civile!

Izraelska vojska je izmenila svoja pravila otvaranja vatre na okupiranoj Zapadnoj obali, dozvoljavajući trupama da pucaju na palestinske demonstrante, koji bacaju kamenje i zapaljive bombe na automobile i civile, čak i ako više ne predstavljaju neposrednu pretnju.

Nova politika je uvedena pre oko mesec dana ali su se Izraelske odbrambene snage (IDF) uzdržale, od javnog saopštenja.

Vojni portparol je u ponedeljak samo potvrdio izmene listu Tajms of Izrael, nakon što su se u lokalnim medijima pojavili izveštaji, o pravilima otvaranja vatre.

Prema novim pravilima, IDF trupama je dozvoljeno da prođu ceo protokol o hapšenju, ako vide Palestinca, kako baca kamenje i molotovljeve koktele na vozila, uključujući upotrebu smrtonosne sile protiv osumnjičenog, čak i ako nema nikakve predmete u rukama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ranije je vojnicima bilo dozvoljeno da pucaju, samo kada su uhapsili počinioca, dok je još uvek bio u činu bacanja kamenja ili zapaljivih bombi.

Izmene su bile potrebne jer su početna pravila u mnogim slučajevima dozvoljavala napadačima da izbegnu odgovornost za svoje postupke, objasnio je portparol.

Međutim, on je pojasnio da se vojnici i dalje pozivaju da daju verbalna upozorenja i pucaju u vazduh pre nego što stvarno upotrebe smrtonosnu silu.

Portparol je dodao da je hapšenje bez ispaljenog metka i dalje preferirani ishod za ID.

Nova pravila se odnose samo na napade na civile i navodno ne dozvoljavaju pucanje na Palestince, koji bacaju kamenje na izraelsko bezbednosno osoblje, tokom protesta.

Promene, koje je uveo ID, već su doveli u pitanje pravni stručnjaci.

Bivši glavni vojni tužilac Liron Libman rekao je za Tajms, da „osoba koja beži ne predstavlja pretnju“ i da bi smrtonosna sila trebalo da bude samo „poslednja mera“.

Eliav Liblih, profesor prava na Univerzitetu u Tel Avivu, tvrdi da su nova pravila u suprotnosti sa međunarodnim zakonima, o oružanim sukobima, jer na Zapadnoj obali nema aktivnog sukoba, kao ni zakonima o ljudskim pravima, zbog neusklađenosti sa potrebama samoodbrane.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …