Erdogan devastirao američki geopolitički status! – Ruski S-400s nepremostiv problem za NATO!

putin i erdogan

Ruski sistemi S-400, koje Turska ne namerava da napusti pod pritiskom SAD, postali su ozbiljan problem za NATO.

To se navodi u publikaciji kineskog izdanja Sohu.

Autori publikacije napominju da kupovina sistema PVO S-400 od strane Turske nije samo ekonomska šteta za Sjedinjene Države, već i udar na američki geopolitički status.

Turska i dalje kupuje ruske PVO sisteme uprkos pretnjama SAD i ima velike poslove sa ruskim odbrambenim organizacijama.

Razlog zbog kojeg Sjedinjene Države ponovo prete Turskoj sankcijama je taj što je Ankara najavila početak pregovora sa Rusijom o kupovini druge serije sistema PVO S-400.

„Drugim rečima, Turska jednostavno ne shvata ozbiljno američko upozorenje i izražava svoje snažno nezadovoljstvo politikom američkog nasilja više puta kupujući rusko oružje“, navodi se u publikaciji.

Turska, kao saveznik NATO-a Sjedinjenim Državama, bira rusko oružje ne samo zbog svojih superiornih performansi i niskih troškova, već i zbog politike Vašingtona.

Nedavno je američki predsednik Džo Bajden prepoznao genocid nad Jermenima u Otomanskom carstvu 1915. godine.

Kao odgovor, tursko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem je oštro osudilo takav stav Vašingtona.

Stoga je iskrena izjava Turske o nastavku kupovine ruskih sistema PVO pod pritiskom američkih sankcija snažan odgovor na američke akcije.

Prema autorima publikacije, Ankara je pogodila američko-turske odnose dozvolivši objavljivanje članka na veb stranici Izveštaja o sukobu, koji otkriva i osuđuje istoriju genocida nad drugim narodima koji su počinile Sjedinjene Države.

U njemu su detaljno opisani zločini koje su Sjedinjene Države počinile više od dve stotine godina širom sveta, stvarajući nerede, vodeći ratove i ubijajući civile.

Članak opisuje zločine američke strane u vezi sa ubijanjem Indijanaca i crnaca, izbijanjem Vijetnamskog rata, Zalivskog rata, podsticanjem na promene ili građanskim ratom u zemljama poput Irana i Gvatemale.

„Ovaj članak je svojevrsna odmazda protiv Sjedinjenih Država, ima za cilj da učini da svet shvati da su Sjedinjene Države krivac za nemire i ubistva širom sveta“, napominju autori publikacije.

Sudeći po nedavnom oštrom pristupu Ankare, Erdogan se očigledno ne plaši američkih sankcija.

Razlog je jednostavan: Turskoj nedostaje snage da započne rat protiv sankcija, ali Erdogan ima aduta koji će pomoći da SAD pogodi tamo gde boli.

Amerikanci su osnovali više od deset vojnih baza u Turskoj, uključujući Operativni komandni centar na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi.

Suočena sa američkim sankcijama, turska strana je ranije pretila zatvaranjem američke baze.

Jednom je uspelo: Trampova administracija je visoko podigla sankcioni štap i konačno ga samo nežno spustila.

Borba.Info

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …