Varnice na Brdu kod Kranja – Osmani i Džaferović napali Vučića…

Ovaj njegov zahtev, očigledno je pomutio planove balkanskih lidera tako da još nisu usaglasili konačnu verziju teksta.

Kao što se i očekivalo, već početak samita Procesa Brdo-Brioni protekao je u naelektrisanoj atmosferi.

Kako Novosti nezvanično saznaju, predsednica lažne države Kosovo Vjosa Osmani i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović najoštrije su napali predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naši izvori prenose da je rasprava počela jer su učesnici samita već na startu preduzeli inicijativu da se usvoje zaključci po kojima su granice u našem regionu nepromenjive, a čemu se Vučić unapred usprotivio.

Ponovljene su stare floskule o krivici Beograda, a šef srpske države je oštro uzvratio Osmanijevoj i DŽaferoviću, koji su se združeno obrušili na njega.

VUČIĆEV “AMANDMAN” O GRANICAMA UNEO POMETNJU

Podsetimo, prvi čovek Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posete Beogradu pokušao je svom domaćinu Vučiću da podmetne kukavičije jaje u vidu usaglašenih zaključaka, a koji bi podrazumevali nepromenljivost granica u našem regionu.

Prvi čovek Srbije insistirao je međutim da se u dokument ubaci odredba o poštovanju državnih međa koje su utemeljile Ujedinjene nacije.

Ovaj njegov zahtev, očigledno je pomutio planove balkanskih lidera tako da još nisu usaglasili konačnu verziju teksta.

Amandman predsednik Srbije ne odgovara onim političkim faktorima koji priznaju lažnu državu Kosovo, s obzirom na to da UN ne priznaju lažnu državu, te priznaju celovitu Srbiju kao ravnopravnu članicu UN.

Samit Brdo-Brioni trebalo je da bude održan prošle godine na desetu godišnjicu inicijative prvo na proleće pa na jesen, ali je oba puta odložen zbog pandemije kovida-19.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo tadašnji slovenački premijer Borut Pahor radi “jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU”. Od 2013. sastanci se održavaju jednom godišnje, svake godine u drugoj zemlji.

Na samitu u ponedeljak lideri zemalja učesnica obeležiće 10. godišnjicu pokretanja Inicijative i, kako je najavljeno, „ponovo „potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU“ ali i „razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi“.

Novosti

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …