JUNAČKA SRBIJA – MUP Srbije poslao u Grčku 37 vatrogasaca sa 14 vozila!

„Pripadnici Sektora za vanredne situacije danas iz čitave Srbije kreću u pomoć kolegama u Grčkoj, u borbi protiv nezapamćenih požara…”

Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je iz Niša u Grčku 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa 14 vatrogasnih vozila, dok će u ponedeljak u akciji gašenja požara iz vazduha biti angažovano 14 pripadnika Helikopterske jedinice sa tri helikoptera, saopšteno je.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, po naređenju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, formiralo je posebnu jedinicu koja će da pomogne našim grčkim kolegama i svim građanima Grčke.

Kada je teško, vidite na koga zaista možete da se oslonite.

Ovog leta Sektor za vanredne situacije je gasio više od 850 požara na našoj teritoriji, ali isto tako učestvovali su u gašenju požara u Severnoj Makedoniji, a sada je spreman da gasi požare na prostoru Grčke.“, poručio je Vulin u Nišu, saopštio je MUP.

On je dodao da će „od danas 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa 14 vozila, i tri vatrogasna helikoptera i svom pripadajućom opremom pomoći narodu Grčke u borbi sa vatrenom stihijom“.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izrazio je zadovoljstvo što postoje ovakvi kapaciteti za pomoć prijateljskoj zemlji kao što je Republika Grčka.

„Pripadnici Sektora za vanredne situacije danas iz čitave Srbije kreću u pomoć kolegama u Grčkoj, u borbi protiv nezapamćenih požara.

Oni će biti pozicionirani prema trenutnim dogovorima sa kolegama iz Grčke na ostrvu Evija, na severnoj Eviji, s time da sutra kreću i tri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova za Grčku.

Mogu zaista da kažem da sam srećan i ponosan što imamo kapacitete i mogućnost da pomognemo.

Požari su i kod nas, mi ih držimo pod kontrolom i imamo čime da pomognemo prijateljskoj zemlji“, naveo je Čaušić.

U akciji gašenja požara iz vazduha u Grčkoj sutra će se pridružiti i 14 pripadnika Helikopterske jedinice MUP-a sa tri helikoptera, od kojih su dva „bel 212“ i jedan „H-145“, navodi se u saopštenju.

„Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više desetina šumskih požara, od čega je šest ozbiljnijih i to na ostrvima Rodos, Кos i Evija, kao i u Mesiniji, u istočnom Mani (Peloponez) i u Varimpompiju (u regionu Atike)“, navodi MUP.

Pomoć u vidu angažovanja pripadnika i vozila Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP-a realizuje se u dogovoru sa Ministarstvom za zaštitu građana Grčke.

Beta, N1 Beograd

Check Also

Britanija: Putin ima oružje, koje je moćnije od nuklearnog

Raketni sistem Alabuga, koji se trenutno razvija u Rusiji, biće „moćniji od nuklearne bombe“. O …