Insajder: Sudstvo kao partijski plen – VIDEO EMISIJA

“Vi imate situaciju da apsolutno u odnosu izvršne i zakonodavne vlasti se ništa ne menja poslednjih 20 godina…”

Dok građani svakodnevno slušaju međusobne optužbe vlasti i opozicije za pljačku, proneveru, korupciju – institucije ćute.

 Kada bi institicije radile svoj posao po zakonima ove zemlje u zatvoru bi završili ili oni koji su krali i kradu ili oni koji su lažno optuživali da neko krade.

Ovako –  ostaje utisak da je svima sve dozvoljeno – i da lažu i da kradu i da zbog toga niko nikada ne odgovara.

Nezavisno pravosuđe ključno je u borbi protiv svake vrste kriminala. U Srbiji se međutim sa svakom promenom izvršne i zakonodavne vlasti i pravosuđe posmatralo kao svojevrstan partijski plen.

Od demokratskih promena do danas, već dve decenije, sve partije koje su formirale vlast, radile su – bez izuzetaka- na urušavanju institucija umesto na uspostavljanju  sistema koji će funkcionisati u interesu građana bjez obzira na to ko je na vlasti.

“Pre svega sami političari to shvataju kao neki svoj plen.

Pre reizbora jedan od funkcionera tadašnjih je koleginici jednoj rekao šta se buniš što će biti reizbor, pa birao vas je Tito, birao vas je Milošević, pa hoćemo i mi malo da vas biramo”, rekao je dugogodišnji sudija Apelaciog suda Omer Hadžiomerović u intervjuu za Insajder.

Sa takvom ocenom slaže se i Lidija Komlen Nikolić, predsednica Udruženja tužilaca i zamenik Apelacionog javnog tužioca u Beogradu.

“Vi imate situaciju da apsolutno u odnosu izvršne i zakonodavne vlasti se ništa ne menja poslednjih 20 godina.

Niko ne želi da se odrekne kontrole nad radom pre svega nosioca što sudijske što javno tužilačke funkcije. Zaista ne pravim nikakvu razliku.

I to je ono što je najveća posledica reformi – sve se one vode da bi se i dalje zadržala kontrola, upravo nad pravosuđem”, rekla je za Insajder Lidija Komlen Nikolić.

Urušavanjem nezavisnosti pravosuđa, kao i drugih nezavisnih institucija koje bi trebalo da  kotrolišu vlast novinari Insajdera bavili su se u serijalu “Politika kao biznis, država kao partijski plen”.

O ulozi nezavisnih institucija u kontroli izvršne vlasti, kao i borbi protiv korupcije za Insajder su između ostalih govorili dugogodišnji član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, kao i Katarina Pavičić koja je predstavljala Agenciju za borbu protiv korupcije.

Insajder

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …