Ukrajinci obelodanili „tajni“ dogovor Nulandove i Moskve, u Donbasu…

Tokom posete Moskvi, zamenica šefa Stejt departmenta Viktorija Nuland predložila je ruskoj strani stvaranje poslovne banke na teritoriji Donbasa, koja nije pod kontrolom kijevskog režima.

Ovo je preneo TV kanal „112“ pozivajući se na podatke telegram kanala „Regionalni komitet Vašingtona“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Prema informacijama naših izvora bliskih pregovaračkom procesu, na sastanku sa Dmitrijem Kozakom, koji je zadužen za rad sa LDNR u administraciji ruskog predsednika, zamenica šefa američkog Stejt departmenta, Viktorija Nuland iznela je predlog za stvaranje poslovne banke, na teritoriji nepriznatih republika“, navodi se u publikaciji.

Kako se veruje u Sjedinjenim Državama, rad takve finansijske institucije trebalo bi da pojednostavi život stanovništva DNR i LNR i da „olakša izlazak iz sive zone trgovinskih odnosa“ nezavisnog i pobunjenog regiona, servisiranjem velikih industrijskih preduzeća, čime su uklonjene korupcijske šeme.

Prema računu, ukupna investicija će iznositi 10 milijardi dolara godišnje „tokom prelaznog perioda primene sporazuma iz Minska“.

Kako bi se izbegli rizici sankcija iz Kijeva, finansijska institucija će ući u akcijski kapital banke američkog finansijskog holdinga JPMorgan Chase, sledi iz poruke.

Napominje se da će konačni dogovori navodno biti obezbeđeni na predstojećem sastanku u decembru, predsednika SAD i Ruske Federacije, Džoa Bajdena i Vladimira Putina.

Pouzdanost ovih informacija do danas nije potvrdila, nijedna strana.

Jedino što se pouzdano zna posle razgovora Nulandove i Kozaka jeste, da je prekookeanski gost potvrdio stav Vašingtona o potrebi dogovora o specijalnom statusu Donbasa, za dalje rešavanje unutrašnjeg ukrajinskog oružanog sukoba, prenose RIA Novosti.

Kako je prethodnog dana rekla zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, pregovori sa Nuland su bili iskreni, korisni i blagovremeni.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …