Bajdenova poruka Srbiji! – VIDEO

Sada se pokazuje da je bila dobra procena Beograda, koji je navijao za Trampa, jer je znao šta može da očekuje od Bajdena.

“Ne verujem da će Samit o demokratiji doprineti razvoju vrednosti, utisak je da je simptomatično da za nas nije bilo mesta, to je deo poruke koji izvire iz pisma kongresmena, to je – vodite računa, mi menjamo stav prema vama, a vi vidite šta ćete”, rekao je novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Kako navodi Jakšić, mi smo u fazi „najave pritisaka“ i dodaje da je politika američke administracije danas daleko od pritisaka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„U pismu kongresmena stoji formulacija da žele da ohrabre Bajdena da administracija zajedno sa Vučićem krene u borbu protiv korupcije.

To nije pritisak na Vučića, već pokušaj da se Vučić uključi u takvu borbu.

Samo navođenje konkretnih problema je najava oštrijeg pritiska“, kaže Jakšić i dodaje da su ovo pritisci u nastajanju.

„Mi smo imali četiri godine mirovanja, zamrznute mogućnosti pritisaka u vreme Trampa.

Sada se pokazuje da je bila dobra procena Beograda, koji je navijao za Trampa, jer je znao šta može da očekuje od Bajdena.

Bajdenovi prioriteti su drugo, pravna država, ljudske i medijske slobode, sve one teme na kojima Srbija može da se kritikuje.

Sada je jasno da Zapadni Balkan ne može da bude prioritet ali je iznenađujućom brzinom postavljen na agendu.

SAD žele da ostanu prisutne u ovom području i da bi politički blokirale Rusiju i Kinu, pre svega Kinu“, dodaje Jakšić.

Stabilokratija posatje pase, kaže Jakšić i dodaje da nastupa nova politika.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Vidimo pojačan američki angažman, koji nije propraćen predlozima. Za razliku od EU koja je učmala, bezidejna, neenergična i ovih dana kada se ovo događa po BiH simptomatično je koliko EU ćuti“.

Na pitanje da li je neprijatnija vest pismo kongresmena ili to što nismo pozvani na Samit o demokratiji, Jakšić kaže da to zavisi koga pitate.

„Ako pitate Vučića, njemu mora da je neprijatno, ne možemo da zaključimo po reakcijama, on će reći svakko ima pravo da ocenjuje demokratiju, pa eto, nisu pozvane Rusija, Kina i Mađarska.

Samo pismo isto tako bez obzira što nije pritisak nego najava ali i kao najava pritiska vidimo po burnim reakcijama da je dočekano negatvino.

Jasno je da u Beogradu prepoznaju da sledi oštrija kampanja“, smatra Jakšić.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović bila je privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića u Beogradu.

„Ne treba da čudi ova stvar, ako dolazi od vlasti čiji je lider svojevremeno stavljao preko Đinđievih oznaka u bulevaru ime Mladića, zašto bismo se čudili.

To pokazuje kakav je odnos Srbije prema ratnim zločincima.

Jako teško će ići namera Eskobara, koji po regionu poziva da se zaboravi na retoriku devededesetih, vidimo da je jako živa ne samo kao retorika, nego i kao ikonografija.

Ja na osnovu toga koga organi reda štite, a koga privode, jednostavno je doći do stava koga vlast štiti“, poručuje Jakšić.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Podsećamo, reagovala je i Ambasada SAD u Beogradu, koja je kao uvredljive i netačne odbacila optužbe najviših srpskih zvaničnika na račun američkih kongresmena, koji su ukazali na problem sa koprupcijom i slobodom medija u Srbiji.

„To je snaga principijelnog stava odbrane slobode mišljenja. Kad ambasada izda saopštenje, ne mora da znači da je za ili protiv stavova kongresmena, ali brani njihovo pravo da kažu svoje mišljenje, na neki način upozoravajući Vučića da njegova inicijativa koju je najavio, da će srpsko pismo dobiti više potpisa republikanaca, da je to besmisleno.

Ako neko misli da će zavaditi Kongres onda se grdno vara.

To je diplomatska naivnost ali je sama činjenica da je Vučić našao za shodno da pripreti pokazuje koliko mu smeta pismo“, dodaje.

Kada su u pitanju razlozi nepozivanja na Samit, Jakšić je podsetio da Srbija konstantno nazaduje.

„Vidimo i izveštaj Fridom Hausa, ponovo nismo ni nedorađena demokratija, nego smo hirbidni režim, godinama padamo na listi medijskih sloboda.

Bio sam na jednom vebinaru i bio je pofesor Edvards, koji je rekao da Srbija nema razumevanja za zapadni model ponašanja, nego da se okreće ka Moskvi i Pekingu.

Pošto se ti glasovi češće čuju tako se vidi Srbija, takvu Srbiju ne zovete na Samit demokratije.

Ali među tim zemljama biće zemalja koje su gore nego mi i to ima simboličnu poruku zašto nismo pozvani“, rekao je Boško Jakšić.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …