SAD se pripremaju za egzodus izbeglica, u slučaju eskalacije u Ukrajini!?

SAD se, zajedno sa svojim saveznicima, pripremaju za sve moguće manifestacije krize oko Ukrajine, uključujući masovni egzodus izbeglica, prekide u snabdevanju naftom i gasom, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Ona je odbila da komentariše medijske izveštaje da američke obaveštajne službe predviđaju do 5 miliona izbeglica i do 50.000 smrtnih slučajeva civila u slučaju neprijateljstava, u regionu.

“Ali naravno, pripremamo se za različite scenarije, u interakciji sa našim evropskim partnerima i kolegama, kako bismo se pripremili za njih.

To se odnosi na moguće izbeglice, mogućnost nestašice gasa i nafte”, rekla je Psaki na brifingu.

Ona je dodala da Sjedinjene Države nisu u poziciji, da kontrolišu sledeće korake Rusije ali bi mogle da izazovu strašne posledice po nju u slučaju eskalacije, oko Ukrajine.

Rusija negira agresivne planove, koji joj se pripisuju, u odnosu na susednu državu.

Kijev i zapadne države nedavno su izrazile zabrinutost, zbog navodnog povećanja „agresivnih akcija“ Rusije, u blizini granica Ukrajine i prete novim, osetljivim sankcijama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena, usred retorike o planovima, koji se pripisuju Ruskoj Federaciji za moguću eskalaciju na ukrajinskoj granici, počela je da šalje dodatne trupe u Evropu.

Moskva je u više navrata demantovala takve optužbe, rekavši da nikome ne preti i da nema nameru da nikoga napada, a tvrdnje o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor, da se više NATO vojne opreme postavi u blizini ruskih granica.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Berbokova: Nemačka ne može da prihvati, da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom!

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka, ne može da prihvati …