Putin: “Prevarili su nas, žestoko i bezobrazno!“

Ambasadorove primedbe dolaze u trenutku, kada se Moskva sukobljava sa Vašingtonom i NATO-om oko ključnih pitanja.

Zapad baca opasne “kocke” u svojim pregovorima o evropskoj bezbednosti sa Moskvom, što bi moglo da dovede svet, na opasan put haosa, upozorio je jedan od najviših ruskih diplomata, dok tenzije rastu širom kontinenta.

U razgovoru za RIA Novosti u četvrtak, ruski ambasador u kancelariji UN u Ženevi, Genadij Gatilov, ocenio je ćorsokak između Moskve, Vašingtona i nekoliko njenih partnera u Evropi.

„Naša ozbiljna zabrinutost je da SAD i njeni saveznici pogoršavaju situaciju do tačke, u kojoj bi se igra podizanja uloga mogla pretvoriti u pravu tragediju“, upozorio je on.

„Počinioci će biti oni koji su nam nametnuli ovu opasnu igru i uglavnom međunarodna zajednica.

Diplomata je dodao da je pristup na sve ili ništa dobro poznat u diplomatiji i da je „korišćen mnogo puta u istoriji međunarodnih odnosa“.

Međutim, Gatilov je ostao nada da Vašington i neki od njegovih partnera nisu spremni da vode sveopšti sukob sa Rusijom.

Njegove izjave su usledile usred sve napetije situacije na rusko-ukrajinskoj granici poslednjih meseci, a zapadni zvaničnici upozoravaju, da bi oružane snage Moskve mogle da napadnu njenog suseda.

Kao rezultat kritične klime, nekoliko članica NATO-a se obavezalo, da će pojačati svoje prisustvo u regionu.

Krajem januara, vojni blok predvođen Sjedinjenim Državama objavio je da njegove članice „stavljaju snage u pripravnost i šalju dodatne brodove i borbene avione u položaje NATO-a u istočnoj Evropi, jačajući savezničko odvraćanje i odbranu dok Rusija nastavlja svoju vojnu izgradnju“, oko Ukrajine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kremlj je, međutim, negirao da ima bilo kakve agresivne namere prema Kijevu i umesto toga je nastojao da dobije bezbednosne garancije, koje bi isključile proširenje bloka, postavile ograničenja na postavljanje raketa, kao i druga uveravanja.

Međutim, šef NATO-a, Jens Stoltenberg, izlio je prezir na zahteve Rusije, rekavši da zemlja nema veto na napore Ukrajine da se pridruži i da neće prihvatiti „dvostepeni“ sistem članstva, koji je sprečava da raspoređuje trupe u određenim države.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao da je vojna frakcija prevarila Moskvu lažnim obećanjima da se neće širiti u prostor, koji je ostao nakon raspada Sovjetskog Saveza.

„Ni milimetar na istok su nam rekli 1990-ih, a pogledajte šta se dogodilo – prevarili su nas, žestoko i bezobrazno“, insistirao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …