Jak signal, da su SAD u ozbiljnom strahu… – Kirbi: Pentagon otkazao probno lansiranje nuklearne rakete, da Rusi “slučajno”, ne bi “pogrešno” protumačili!

Predsednik Rusije Vladimir Putin 27. februara ove godine, usvojio odluku o prevođenju strateških nuklearnih snaga, na „poseban način borbenog dežurstva”.

To je, prema njegovim rečima, diktirano činjenicom da „zapadne zemlje preduzimaju neprijateljske akcije protiv naše zemlje u ekonomskoj sferi“, a „agresivne izjave protiv naše zemlje daju i najviši zvaničnici, vodećih zemalja NATO-a“.

Kao odgovor, Ministarstvo odbrane SAD, odlučilo je da otkaže lansiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III (ICBM).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ministar odbrane je naredio odlaganje probnog lansiranja naše ICBM Minuteman III, zakazanog za ovu nedelju… kako bi pokazao da (Vašington) nema nameru da se bavi, bilo kojom aktivnošću, koja bi mogla biti pogrešno shvaćena ili pogrešno protumačena“ , komentarisao je Sekretar Pentagona Džon Kirbi, tokom brifinga.

Na pozadini otvoreno neprijateljske retorike Evropske unije po ovom pitanju, takva reakcija Sjedinjenih Država izgleda, kao da se „svetski hegemon“ i jedan od glavnih interesa sukoba u Ukrajini, jednostavnije rečeno, „okrenuo na poleđini”.

Prvo su odbili da pošalju svoje trupe „u odbranu Ukrajine“, a zatim su uveli sankcije, koje, kako se ispostavilo, nisu toliko „remetilačke“. Sada su otkazali lansiranje nuklearne rakete.

Da li ovo treba shvatiti, kao potvrdu da su se SAD ozbiljno uplašile?

„Počnimo sa činjenicom da su se SAD oprostile od uloge svetskog hegemona davno, negde sredinom 90-ih godina prošlog veka“, izjavio je Konstantin Blohin, amerikanistički politikolog, ekspert Centra za bezbednost.

Studije Ruske akademije nauka , navodi u intervjuu za SP .

– Poslednji pokušaj da ga vrati Amerika je napravila pod Džordžom Bušom, kroz vojnu operaciju u Iraku ali je to samo ubrzalo obrnuti proces.

Tako da ne mogu SAD nazvati svetskim hegemonom, rekao bih da je Amerika u kohorti svetskih lidera.

Naravno, ovaj vođa razume samo jezik sile i to je važno.

Kada je Rusija pozvala SAD za pregovarački sto i pokušala, da nekako pregovara sa njima, oni su to smatrali isključivo znakom naše slabosti i defetizma, umesto dijaloga, samo pojačanim pritiskom na nas.

A sada je Rusija napravila geopolitičku revoluciju u istočnoj Evropi.

SP: Na šta tačno mislite?

– SAD su donedavno veoma blisko sarađivale sa Ukrajinom na svim nivoima, od ekonomije do vojne saradnje, uvlačeći je u orbitu svog uticaja po svim kanonima Bžežinskog i pretvarajući je u pravu ispostavu, u konfrontaciji sa Rusijom.

Ali za samo nekoliko dana sprovođenja specijalne operacije uništili smo svu stratešku imovinu Sjedinjenih Država i tamošnjeg Zapada, čime smo momentalno vratili situaciju samo na nivo iz sredine 90-ih godina prošlog veka.

Kao rezultat toga, tamo, na Zapadu, sasvim prirodno, počela je prava histerija, a potvrda je i reakcija istih Poljaka, koji su sa svojih aerodroma krenuli da se bore sa nama.

Svakako, naše akcije u Ukrajini teraju Zapad, da nas pogleda iz drugog ugla, posebno kada se uzme u obzir, koliko je trebalo hvaljenoj američkoj vojsci da stigne do Bagdada i posle koliko meseci je preuzela kontrolu nad malom iračkom Faludžom.

„SP“: – Da li su naše akcije u Ukrajini prosvetlile naše „zapadne partnere“?

– Zapad i dalje ne može da nam oprosti Krim, a svetska zajednica sigurno neće zaboraviti specijalnu operaciju u Ukrajini, bar par decenija.

Ali već sada je jasno, da Rusija još uvek nije usamljena.

Zajedno sa nama, Kina, Iran, Indija i mnoge druge zemlje bile su na istoj strani geopolitičkih barikada, a ako uzmemo u obzir prognoze ekonomista da će kineski BDP do sredine 21. veka biti duplo veći od američkog, a Indija će zauzeti drugo mesto po ovom pokazatelju.

Ispostavilo se da je to solidna kompanija.

Osim toga, i sam Bajden je rekao da SAD ne žele i da se neće boriti „za Ukrajinu“.

Naravno, oni neće propustiti da iskoriste situaciju i ojačaju svoj kontingent u istočnoj Evropi, a i nama će uvesti sankcije ali ne zaboravimo reči američkog predsednika da je jedina alternativa sankcijama Treći svetski rat.

Ni zbog Ukrajine, ni zbog bilo koje druge satelitske zemlje, Amerika neće ući u takav sukob sa nama.

Dobro se sećam, kako je jedan američki kongresmen rekao za baltičke države, da SAD neće zaratiti sa Rusijom, zbog „predgrađa Sankt Peterburga“.

„SP“: – Uopšteno gledano, ispada da otkazivanje lansiranja Minuteman III govori celom svetu da Rusija od sada konačno može mirno da pokaže Americi svoje mesto, ne obraćajući mnogo pažnje na njeno nezadovoljstvo?

„Verujem da su naše akcije u Ukrajini konačno postale onaj ozloglašeni vojno-tehnički odgovor Zapadu na prelazak „crvenih linija“, koji su mnogi čekali još 2014. godine.

Tada je to jednostavno bilo nemoguće napraviti jednostavno zato što su ruske elite u to vreme bile u zamci dve iluzije – da je moguće normalizovati odnose sa Zapadom, a da će se u Ukrajini sve „raspasti samo od sebe“.

Kao što vidite, nije se desilo ni prvo ni drugo, a mi smo se oslobodili ovih zabluda.

Kao rezultat toga, sada konačno razgovaramo sa Zapadom ultimativnim jezikom, kao odgovor na činjenicu da je ovaj počeo otvoreno da pumpa Ukrajinu oružjem.

Nemamo drugog izbora.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …